Άννα Κορτέση: Ένα βιβλίο για το αγαπημένο «παιδί» των Α.Μ.Α.Ν

Η Άννα Κορτέση μένει στη Λάρισα είναι στρατιωτικός και βραβευμένη αθλήτρια σκοποβολής.
Τον ελεύθερο της χρόνο προσφέρει εθελοντική βοήθεια σε συνανθρώπους της. Μέσα στα πλαίσια αυτής της δράσης έγραψε το βιβλίο«ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ»με κεντρικό ήρωα-πρωταγωνιστή τον γνωστό σε όλους από τη συμμετοχή του στα ξεκαρδιστικά βιντεάκια των Α.Μ.Α.Ν, Βασίλη Πιπέρη.

 

Ποιος δεν θυμάται το μουσάτο παιδί που συμμετείχε σε αμέτρητα  σκετσάκια και χάριζε γέλιο; Σήμερα μετά από ένα εγκεφαλικό και δύο χρόνια που έζησε σε κωματώδη κατάσταση, έχει βγει νικητής και συνεχίζει να κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον παρά τα κινητικά του προβλήματα.
Η Άννα μέσα από τη γνωριμία τους εμπνεύστηκε το «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» και μάλιστα προχώρησε και σε κάτι πιο ανθρώπινο:όλα τα έσοδα από το βιβλίο της θα διατεθούν για τα έξοδα θεραπείας του Βασίλη αλλά θα καλύψουν ανάγκες και θεραπείες και άλλων ατόμων.
Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα:
·        Πώς γνωριστήκατε; Πώς ξεκίνησε η ιδέα να γραφτεί αυτό το βιβλίο;
(Άννα)Τον Βασίλη τον γνώρισα όταν επισκεύθηκα τον Κέντρο ΑποκατάστασηςANIMUSσε μια γιορτή που διοργάνωσε μια εθελοντική ομάδα που συμμετέχω. Τον ξαναείδα σε κάτι αντίστοιχο. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι με τα συνεχή αστεία και τα πειράγματα του χάριζε κέφι σε έναν χώρο που το χαμόγελο σπανίζει. Έτσι σκέφθηκα να κάνω κάτι για να βοηθήσω πιο ουσιαστικά. Τον βρήκα και μέσα από τις συζητήσεις μας γεννήθηκε αυτό το βιβλίο.
(Βασίλης)–Μου τηλεφώνησε μια κοπέλα για να βρεθούμε. Όταν την είδα κόντεψα να πάθω και άλλο εγκεφαλικό. Μόλις συνήλθα μιλήσαμε για μένα και για πολλά άλλα πράγματα και καταλήξαμε στο να γίνει αυτό το βιβλίο που εξυμνεί την θεϊκή ομορφιά μου αλλά και περιγράφει ακριβώς την περιπέτεια μου. Τώρα πια είμαστε πολύ φίλοι και μέσω του βιβλίου “δεμένοι” για πάντα.
·        Άρα εφόσον ο Βασίλης είναι ο κεντρικός ήρωας όλη η ιστορία είναι η αληθινή ιστορία του ή έχει και στοιχεία μυθοπλασίας; Θα μας πεις λίγα λόγια για το περιεχόμενο του;
(Άννα)-Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία μυθοπλασίας, είναι οι ιστορίες όπως ακριβώς μου τις περιέγραψαν οι άνθρωποι που τις έζησαν και κυρίως ο Βασίλης που είναι χείμαρος όταν αρχίσει να μιλάει. Μαζί μ’ αυτά προσπάθησα να μεταφέρω τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων αλλά και σκέψεις ή συναισθήματα που γεννήθηκαν σε μένα. Δένοντας όλα μαζί βγήκε ένα βιβλίο πέρα ως πέρα αληθινό.
·        Βασίλη, πέρασες πολλά. Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας την περιπέτεια σου; Θέλεις να περάσεις κάποιο μήνυμα;
(Βασίλης) –Η περιπέτεια μου περιγράφεται από την Άννα με έναν μοναδικό τρόπο. Θα την δείτε στο βιβλίο. Μήνυμα; Ναι. Η ζωή συνεχίζεται έστω και διαφορετική από πριν. Φτάνει να μη το βάλεις κάτω. Να παλεύεις, να αστειεύεσαι και να ονειρεύεσαι όπως έκανες πριν. Να μείνεις ο εαυτός σου.
·        Ένα θέμα το οποίο τίθεται είναι ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα δαπανούν για τις θεραπείες αποκατάστασης πολλά χρήματα. Πιστεύεις ότι σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα από το κράτος;
(Βασίλης)– Υπάρχει κάποια κάλυψη από τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά είναι πολύ μικρή. Θα έπρεπε το κράτος να φροντίζει περισσότερο τα άτομα με κινητικά προβλήματα είτε καλύπτοντας τα έξοδα της αποκατάστασης του είτε δημιουργώντας δημόσια κέντρα αποκατάστασης αντίστοιχα με τα ιδιωτικά.
·        Ο τίτλος «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» έχει και την έννοια προτροπής; Ότι δηλαδή πρέπει κάποιος να αντιμετωπίζει πάντα τις καταστάσεις όσο σοβαρές και αν είναι και με μια μεγάλη δόση θετικής διάθεσης; Πως τον εμπνεύστηκες;
(Άννα) – Σαφώς και έχει την έννοια της προτροπής. Υπάρχει το ζωντανό παράδειγμα του Βασίλη ο οποίος λέει ότι αν σταματήσω να αστειεύομαι θα μαραζώσω, θα πεθάνω. Ζω όμως και αυτό μου φτάνει. Πως εμπνεύστηκα τον τίτλο;   Από τις συναντήσεις και τις ατέλειωτες ώρες συζήτησης που κάναμε με τον Βασίλη. Δεν καταλαβαίνεις πότε μιλάει σοβαρά και πότε αστειεύεται και σε μπερδεύει. Διακωμωδεί το πρόβλημα του και αυτοσαρκάζεται συνεχώς ενώ δεν αφήνει κανέναν χωρίς να τον πειράξει με ένα αστείο ή με μια ατάκα. Ακροβατεί συνεχώς μεταξύ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ και αυτή η σκέψη μου ήταν που έβγαλε τον τίτλο.
·        Η εθελοντική ομάδα «Στήριξη» είναι πολύτιμος αρωγός σε αυτήν σου την προσπάθεια. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για το έργο του συλλόγου;
(Άννα)– Είναι μια ομάδα ανθρώπων που όλοι τους συμμετέχουν σε διάφορες εθελοντικές δράσεις από καιρό. Έχοντας κοινές απόψεις αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια ομάδα. Στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργούν ήδη έχουν κάνει κάποιες μικρές αλλά σημαντικές δράσεις. Γι’ αυτό και τους εμπιστεύομαι απόλυτα και τους παραχώρησα τα δικαιώματα του βιβλίου καθορίζοντας όμως τους δικαιούχους. Για μένα ήταν ένα πολύτιμο στήριγμα στην προσπάθεια μου και τους ευχαριστώ.
(Βασίλης) – Είμαστε φίλοι, είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε και συμπαραστεκόμαστε σε κάθε συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη. Είμαστε νέα ομάδα αλλά εμείς θα πάρουμε το πρωτάθλημα ανθρωπιάς. Είμαι μέλος της Δ.Ε. (δεν το ήθελα, με έβαλαν) αλλά ο δικός μου ρόλος είναι ο πιο σημαντικός. Τα παιδιά τρέχουν και εγώ τους κοιτάζω από την αναπηρική μου καρέκλα αν τα κάνουν όλα καλά. (Χαχαχα).
·        Το βιβλίο σαφώς περνά ένα ηχηρό μήνυμα. Πέρα από αυτό τα έσοδα θα διατεθούν εξολοκλήρου για ιερό σκοπό έτσι δεν είναι;
(Άννα)– Αν η αγορά όσων αναπηρικών αμαξιδίων μπορέσουμε να προσφέρουμε στον Σύλλογο Αναπήρων και η αποθεραπεία του Βασίλη – που είναι και ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου – είναι ιερός σκοπός τότε ναι. Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι είναι.
·        Πότε και που θα παρουσιαστεί το βιβλίο;
(Άννα) Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Λάρισας από την Εθελοντική Ομάδα ΣΤΗΡΙΞΗ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
·        Πως μπορεί κανείς να το αποκτήσει;
(Βασίλης ή Άννα)-Κατ’ αρχήν την ημέρα της παρουσίασης αλλά αυτό αφορά μόνο τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση. Αμέσως μετά θα ανακοινωθούν οι τρόποι διάθεσης του από την ΣΤΗΡΙΞΗ. Η καθυστέρηση των 2-3 ημερών στην διάθεση του βιβλίου μετά την παρουσίαση αφορά τυπικές διαδικασίες για να γίνουν όλα νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια.
·        Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τη συνομιλία που είχαμε και σας ευχηθώ καλή επιτυχία, και είμαι σίγουρη ότι θα την έχετε, θα ήθελα να κλείσουμε με μια φράση ο καθένας σας «μεταξύ σοβαρού και αστείου» θέλει να πει στους αναγνώστες της Βιβλιοπαρουσίασης.
           (Άννα)– Από ένα μικρό λιθαράκι αν βάλει ο καθένας μας μπορούμε όλοι μαζί να χτίσουμε ένα μεγάλο κάστρο ελπίδας και αγάπης για όλους τους συνανθρώπους μας.
        (Βασίλης)– Η ζωή είναι ωραία ακόμη και πάνω σε μια αναπηρική καρέκλα. Φτάνει να την αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία. Έτσι κι’ αλλιώς όλοι μας ανεβαίνουμε ένα Γολγοθά, ό καθένας τον δικό του που τον ανεβαίνει μόνος του.
 
   Όποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από την εθελοντική ομάδα «Στήριξη».