14 Απλά ψυχολογικά κόλπα που παραδόξως λειτουργούν!

Γράφει: Σοφία Μπεκιώτη

Όπως ξέρεις, υπάρχουν κάθε είδους φανταχτερά βιβλία νευρολογικού προγραμματισμού και ψυχολογίας που βοηθούν τους επαγγελματίες να διασφαλίζουν αυτά που θέλουν από τους άλλους. Υπάρχουν όμως επίσης και πολύ πιο απλές και αποτελεσματικές μέθοδοι που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση. 

Πάμε, λοιπόν,να δούμε 14 κόλπα που μπορούν να κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη κι ευχάριστη σε επίπεδο καθημερινότητας…

 

14. Πες το αλλιώς…

Ποτέ μην ξεκινάς να εκφράζεις ένα αίτημα με τις λέξεις » Θα μπορούσες…;». Μπορεί να κάνει το άλλο άτομο ασυνείδητα να εκλάβει πως το ερώτημα είναι υποθετικό. Για παράδειγμα, απόφυγε ερωτήσεις όπως «Θα μπορούσες να καλέσεις τους γείτονες; Ενοχλούν.», γιατί η απάντηση «Ναι» μπορεί να σημαίνει «Ναι, θεωρητικά θα μπορούσα αλλά δεν συμφωνώ με αυτό.». Σίγουρα, το «Θα μπορούσες…» υποδηλώνει ευγένεια μα θα ήταν καλύτερο να μετατρέψεις λεκτικά το αίτημά σου σε «Παρακαλώ, κάλεσε τους γείτονες!Ενοχλούν.», αν θες να είσαι σίγουρος ότι θα εκπληρωθεί.

 

13. Κοίτα τον στο μέτωπο!

Αν ποτέ θελήσεις να κάνεις κάποιον να αισθανθεί άβολα, επικεντρώσου στην μέση του μετώπου του κατά την διάρκεια της συνομιλίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε πως όταν συμβαίνει αυτό αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό λεπτομερή έλεγχο, κάτι το οποίο φυσικά δεν κάνει ακριβώς ένα άτομο να χαλαρώνει. Δεν είμαι σίγουρη γιατί να θες να το κάνεις αυτό στους άλλους αλλά υπό συνθήκες μπορεί να εξυπηρετήσει…

12. Κάνε μια παύση και θα μάθεις όλη την αλήθεια…

Αν κάποιος με τον οποίο συνομιλείς προσπαθεί να αποφύγει μια ερώτηση, απλώς κάνε μία παύση στην συζήτηση ενώ εξακολουθείς να κρατάς οπτική επαφή. Θα νιώσει άβολα, κι έτσι θα εξακολουθήσει να μιλάει. Πιθανότατα θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα που σε ενδιαφέρει. Ίσως ακόμη και να ξεκινήσει να σου λέει την αλήθεια, εάν έλεγε ψέματα μέχρι εκείνη την στιγμή, αφού θα υποθέσει πως η σιωπή σου και το βλέμμα σου είναι σημάδια πως ξέρεις ήδη την αλήθεια.

1. Το γνωρίζεις ή όχι…

Ας υποθέσουμε ότι ξεκίνησες μια καινούρια δουλειά ή ένα καινούριο μάθημα. Αν θέλεις κάποιος στο γραφείο ή στην τάξη να σε συμπαθήσει, απλώς ζήτησε του να σου εξηγήσει κάτι. Δεν έχει σημασία αν γνωρίζεις ήδη την απάντηση ή όχι. Αυτό θα βελτιώσει την γενική συμπεριφορά του άλλου απέναντί σου.

10. Το νεύμα!

Όταν κάνεις μια ερώτηση στην οποία θες να πάρεις μια καταφατική απάντηση, προσπάθησε να κάνεις ένα ελαφρύ νεύμα όσο θέτεις το αίτημα σου. Αυτό το κόλπο συνήθως χρησιμοποιείται από υπαλλήλους εστιατορίων για να κάνουν τους πελάτες να αγοράσουν περισσότερο φαγητό και είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Male executive holding stack of files while talking on mobile phone in the office

9. Εκμεταλλεύσου την στιγμή…

Αν ένα άτομο είναι πραγματικά επικεντωμένο σε κάποιο καθήκον, ας πούμε ότι βρίσκεται στην μέση ενός σοβαρού τηλεφωνήματος, μπορείς να απλώσεις τα χέρια σου και να σου δώσει οτιδήποτε κρατάει εκείνη την στιγμή, χωρίς να το καταλάβει καν αργότερα. Το κόλπο λειτουργεί και αντίστροφα, μπορείς δηλαδή να του δίνεις κάτι όσο του μιλάς και θα το πάρει μηχανικά. Αρκετά βοηθητικό για όταν καθαρίζεις ή μετακομίζεις, έτσι;

8. Αμφισβήτησε και θα σου δοθεί!

Όταν θες κάποιος να κάνει κάτι για σένα, συνήθως λέει ότι δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι, βέβαια, θα προσπαθήσουν πολύ σκληρά να διαψεύσουν κάποιον όταν αμφισβητούνται οι ικανότητές τους. Μπορείς επίσης να θέσεις ένα μικρό αίτημα πριν καταλήξεις στο βασικό θέμα. Σ’αυτή την περίπτωση θα αναπτύξεις μια σύνδεση με το άτομο που πιθανότατα δεν «θα του πάει η καρδιά» να σε απογοητεύσει αργότερα.

 

7. Με απογοητεύετε κάπως…

Να ένα παλιό καλό κόλπο για συναλλαγές. Αν γενικά σου αρέσει η προσφορά κάποιου ατόμου αλλά θα ήθελες να εξασφαλίσεις καλύτερους όρους, προσποιήσου ότι είσαι λίγο απογοητευμένος. Αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει μαγικά για μία υψηλή τιμή ή έναν χαμηλό μισθό.

6. Σκέψου κάτι αλλόκοτο!

Αν πάντα ανησυχείς για το αν έχεις κλειδώσει ή όχι την πόρτα ή αν έχεις βγάλει το σίδερο από την πρίζα, απλώς πες από μέσα σου κάτι τελείως αλλόκοτο σε συνδυασμό μ’αυτά τα πράγματα. Η φράση μπορεί να είναι διαφορετική κάθε μέρα. Για παράδειγμα λες » Πράσινος λαγός το σίδερο από την πρίζα» ή «καταθλιπτικός κάβουρας κλείδωμα της πόρτας». Την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να αμφιβάλεις για το αν έκανες κάτι ή όχι, θα θυμηθείς τον εαυτό σου να λέει αυτή την περίεργη φράση και αυτό θα σε χαλαρώσει.

5. Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο…

Αν έχεις αυτόν τον ένα τεμπέλη στην ομάδα σου που επιβραδύνει όλη την εξέλιξη της εργασίας, μην του αναθέτεις καθήκοντα λέγοντας «Κάνε αυτό!». Είναι καλύτερο να πεις «Ξεκίνα με αυτό». Ψυχολογικά θα μοιάζει σαν να έχει να κάνει λιγότερη δουλειά, γιατί σύμφωνα με αυτή την φράση πρέπει να ξεκινήσει με κάτι μικρό. Αφού έχει εκπληρώσει το πρώτο καθήκον χρησιμοποίησε τις λέξεις «Πού καλά. Τώρα συνέχισε με αυτό.», μέχρι να καταλήξει να ολοκληρώσει αυτό που ήθελες να κάνει εξαρχής.

Exhausted employee sleeping on his desk while his displeased boss is standing behind him.

4. Το κόλπο με τα παπούτσια!

Αν κάποιος σε κοιτάζει επίμονα στο μετρό ( Συμβαίνει πολύ συχνά, έτσι;), απλώς κοίτα τα παπούτσια του. Μην σταματάς. Κράτα καρφωμένα εκεί τα μάτια σου… Θα τον τρελάνει!

3. Με το γάντι…

Αν κάποιος έχει κάνει κάτι λάθος αλλά δεν θέλεις να ακουστείς πολύ επικριτικός, άλλαξε τον τρόπο που σχηματίζεις τις προτάσεις σου. Για παράδειγμα, αντί να πεις «Δεν έκλεισες το παράθυρο πριν φύγεις!», μπορείς να πεις «Το παράθυρο ήταν ανοιχτό όλη νύχτα.». Θα μάθει από το λάθος του κι εσύ δεν θα μοιάζεις σαν κακιασμένος που στοχοποιεί με το δάχτυλο.

2. Placebo!

Αν δεν κοιμήθηκες καλά το βράδυ αλλά πρέπει να σταθείς αποδοτικός την επόμενη μέρα, πες στον εαυτό σου ότι το έκανες. Ξέρω, ακούγεται ανοησία άλλα πιάνει 100% αν το λες εννοώντας το. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Colorado δημοσίευσαν μια έρευνα στο περιοδικό της πειραματικής ψυχολογίας, στην οποία ανακάλυψαν πως αν πραγματικά πιστέψεις ότι έχεις ξεκουραστεί αρκετά, ακόμα κι αν δεν έχεις, το μυαλό σου λειτουργεί καλύτερα.

1. Η αρχή και το τέλος!

Οι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να θυμούνται τι έγινε στην αρχή και στο τέλος της ημέρας. Όσο για οτιδήποτε έγινε στο ενδιάμεσο, είναι συνήθως κάπως θολό. Αυτό είναι ένα φανταστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις συνεντεύξεις εργασίας. Κλείσε ραντεβού για συνέντευξη είτε στην αρχή της ημέρας είτε στο τέλος της. Μ’αυτό τον τρόπο ο εργοδότης θα σε θυμάται σίγουρα ανάμεσα σε όλους τους άλλους υποψήφιους.

Η ικανότητα διαχείρισης τόσο της ατομικής όσο και της μαζικής ψυχολογίας είναι ένα καταλυτικό κομμάτι , προκειμένου η ζωή σου να είναι πιο άνετη και διασκεδαστική. Μην χάνεις χρόνο, λοιπόν, πλεόν είσαι εξοπλισμένος με πολλές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις!