Πόρτο Λάγος

Επίσκεψη στη μονή Αγίου Νικολάου

Γράφει:  Βαλεντίνα Ζαμπιόγλου

Επίσκεψη στη μονή Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παντάνασσας.

Γενικά στοιχεία:

Πόρτο Λάγος 5

Μονή του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας

Ολόκληρο το συγκρότημα είναι χτισμένο επάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο-Λάγους και ενώνεται με τη παλιά εθνική οδό Ξάνθης-Κομοτηνής με μια ξύλινη γέφυρα. Φτάνοντας στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, μια δεύτερη ξύλινη γέφυρα το ενώνει με το δεύτερο νησάκι που είναι χτισμένο το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας. Στο παρεκκλήσι, υπάρχει ένα αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που βρίσκεται στη μονή Βατοπεδίου.

Πόρτο Λάγος 4

Μονή Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παντάνασσας (Πόρτο Λάγος)

Ο ναός του Αγίου Νικολάου (του ‘νοικοκύρη’) είναι μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου όρους. Η πλούσια Αγιορείτικη κληρονομιά του, η μεγάλη ιστορική και θρησκευτική του αξία όπως και φυσική ομορφιά της λίμνης Βιστωνίδας, το καθιστούν πόλο έλξης προσκυνητών αλλά και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και από το εξωτερικό. Στο μετόχι, διαβιεί μια μοναστική αδελφότητα η οποία ακολουθεί κάθε μέρα το πρόγραμμα ιερών ακολουθιών.

Πόρτο Λάγος

Μονή Παναγίας Παντάνασσας (Πόρτο Λάγος)

Το κτίσμα του ναού του Αγίου Νικολάου:

Στην περιοχή προϋπήρχε ο ναός των Αγίων Θεοδώρων (ερείπια του σώζονται έξω από το Πόρτο Λάγος) και αυτός είναι ο λόγος που στο τέμπλο της μονής υπάρχει η εικόνα των Αγίων Θεοδώρων. Το σημερινό κτίσμα χτίστηκε το 1904, πάνω σε προγενέστερους ναούς που το αποδεικνύουν  οι εικόνες του τέμπλου που είναι του 18ου αιώνα (περίπου το 1850). Το εκκλησάκι της Παναγίας Παντάνασσας χτίστηκε εδώ και 18 χρόνια. Ο Γέροντας – μακαριστός Ιωσήφ, το έφτιαξε και μετέφερε από το Άγιο Όρος την θαυματουργή εικόνα της Παντανάσσης.

Πόρτο Λάγος 5

Μονή του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας (Πόρτο Λάγος)

 

Τα θυρανοίξια:

Σύμφωνα με τη παράδοση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου που αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος κατά την  επιστροφή του από τη Ρώμη.

Πόρτο Λάγος 6

Μονή  Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας (Πόρτο Λάγος)

Μια νεότερη παράδοση λέει πως στα  χρόνια της τουρκοκρατίας, η περιοχή του Πόρτο-Λάγους άνηκε σε έναν μπέη. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, ένας ασκητής που ζούσε στην περιοχή βοήθησε τη κοπέλα να θεραπευτεί. Ο μπέης, ως δείγμα ευγνωμοσύνης δώρησε τη περιοχή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου όρους.

 

Η Παναγία Παντάνασσα (στο μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος) γιορτάζεται στις 11 (24) Σεπτεμβρίου και η γιορτή του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, συγκεντρώνει πλήθος πιστών αλλά και αλλόθρησκων που θέλουν απλά να επισκεφτούν το μοναστήρι.