Γιορτή του πατέρα

Της Βασιλικής Κουλουψούζη*

Πατέρας, μπαμπάς. Όνομα ουσιαστικό. Λέξη ηχηρή με όλη την έννοια της κυριολεκτικής και μεταφορικής της σημασίας. Χιλιοειπωμένη μα ποτέ χορτασμένη από τα χείλη, κυρίως από την ψυχή. Με οποιαδήποτε χροιά στη φωνή και να τη φωνάξεις έχει την ίδια αξία, την ίδια σπουδαιότητα, την ίδια κυριότητα στη ψυχή και κατ’ επέκταση στο συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το ρόλο της μητέρας στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, στην ανατροφή του και στην ψυχολογία του. Ο πατέρας μοιραία τείνει να έρχεται δεύτερος τις περισσότερες φορές χωρίς το γεγονός αυτό να υποδαυλίζει το ρόλο του στη ζωή ενός παιδιού αλλά και ενός ενήλικα.

Η παρουσία του στην ζωή του παιδιού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, τις διαπροσωπικές του σχέσεις και συνάμα τον ίδιο του τον εαυτό.

Σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών ερευνών, ο ρόλος του στην πορεία ανάπτυξης της οικογένειας προσδίδει το αίσθημα της ασφάλειας, της σιγουριάς και της σταθερότητας. Αναθρέφει τον υγιή εγωισμό και διανθίζει την καλή αυτοεικόνα αλλά και την αυτοαξία του κάθε ατόμου. Ο ρόλος του κάθε γονέα είναι διαφορετικός και απαραίτητος για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, για αυτό η ενεργή παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική. Η εμπλοκή του πατέρα ξεκινά ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης της γυναίκας και συνεχίζει σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού.

 

Για ένα μικρό παιδί ο πατέρας του είναι ο ατρόμητος ήρωας που θα κινήσει γη και ουρανό για να κατορθώσει το ακατόρθωτο. Είναι ο δικός του ήρωας όπως εκείνος στα κόμικς όπου φέρνει την νομοτέλεια, την ηρεμία και την αποκατάσταση της κανονικότητας.

Στα μάτια ενός μικρού παιδιού  καθρεφτίζεται ο πατέρας πρότυπο ακόμη και στην περίπτωση που εκείνος δεν είναι και ούτε πληροί τις προϋποθέσεις. Το παιδί όμως έχει την ανάγκη να τον εξυμνεί, να τον προστατεύει, να τον θαυμάζει και τέλος;; να τον αγαπά!!

Η σχέση με τον πατέρα, η δομή και  ποιότητά της καθορίζει τις μετέπειτα μελλοντικές σχέσεις ενός ατόμου με το αντρικό φύλο και βάζει πολύτιμους λίθους στο χτίσιμο μιας υγιούς προσωπικότητας που εμπιστεύεται, που αγαπά, που προσφέρει, που νιώθει ασφάλεια και σιγουριά για τον εαυτό του και τα βήματά του στη ζωή.

 

*Η Βασιλική Κουλουψούζη είναι ψυχολόγος Α.Π.Θ., ψυχοθεραπεύτρια CBT, ειδικευμένη στην ειδική αγωγή