Αποκλειστική συνέντευξη της συγγραφέας Ιωάννα Γκανέτσα

‘Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε την αστυνομικό και συγγραφέα Ιωάννα Γκανέτσα.

Καλώς σε βρήκαμε Ιωάννα, πώς σου προέκυψε το μικρόβιο της συγγραφής;

Τι ήταν αυτό που σου ώθησε να ασχοληθείς με τον κόσμο του βιβλίου;

 

Μέσα μου υπήρχαν πάντα ιστορίες που ένιωθα ότι δεν είχαν ειπωθεί. Ήθελα να τις διηγηθώ με λέξεις, να πλάσω εικόνες, να γεννήσω συναισθήματα. Ήξερα από πολύ μικρή τι ήθελα να κάνω. Μαγευόμουν από την ανάγνωση βιβλίων, την τροπή που μπορούσαν να δώσουν οι λέξεις σε μια πρόταση, τις ιστορίες που έκρυβαν σε όσα δεν αποκάλυπταν. Το καλλιτεχνικό μικρόβιο είναι, θεωρώ, κάτι έμφυτο. Το πόσο θα το αναπτύξεις και θα το καλλιεργήσεις έχει να κάνει με το πόσο το θέλεις πραγματικά. Εγώ το θέλω πολύ. Είναι τρόπος ζωής. Είναι δεύτερη φύση. Θα ένιωθα μισή αν δεν έγραφα, νομίζω.

 

Η συγγραφή αποτέλεσε για σένα έναν τρόπο έκφρασης ή κάτι άλλο;

 

Σαφέστατα εκφράζομαι μέσα από τη συγγραφή. Είναι διέξοδος σε έναν συναισθηματικό κόσμο που έχει την τάση να βιώνει έντονα, χαρακτηριστικό αν όχι όλων τουλάχιστον τον περισσοτέρων καλλιτεχνών. Ωστόσο, πλέον, αντιμετωπίζω τη συγγραφή πιο υπεύθυνα. Έχω περάσει στο επίπεδο όπου δεν γράφω για μένα. Γράφω για όλους εκείνους που νιώθουν ότι οι ιστορίες μου τους εκφράζουν. Τελικός αποδέκτης είναι πάντα ο αναγνώστης. Εκείνον θέλω να εκφράζω μέσα από τα βιβλία μου.

 

 

Πως βλέπεις γενικότερα τον χώρο του βιβλίου και της λογοτεχνίας στις μέρες μας; Διαβάζει ο σύγχρονος κόσμος βιβλία; 

 

Ο κόσμος διαβάζει όλο και λιγότερο, γεγονός που με λυπεί για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι τα ερεθίσματα που δίνουν οι λέξεις σε ένα μυαλό είναι απείρως περισσότερα από όσα δίνει μια εικόνα, όσο αξιόλογη κι αν είναι –όπως στην περίπτωση προσεγμένων ταινιών και σειρών. Δε παύουν να σου δίνουν μια εικόνα όπως τη φαντάστηκε ένας σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί. Σου στερούν την ευκαιρία να πλάσεις μόνος σου τον κόσμο για τον οποίο διαβάζεις. Τα ερεθίσματα που παίρνεις την ώρα που διαβάζεις ένα βιβλίο -ή παρατηρείς ένα καλλιτεχνικό έργο- είναι πολλά περισσότερα. Έχεις την ευκαιρία να σταματήσεις, να σκεφτείς, να φιλτράρεις, να νιώσεις, να διαφωνήσεις, να θυμώσεις συναισθήματα που μια ταινία, για παράδειγμα, δεν σου δίνει τόσο εύκολα διότι οι σκηνές εναλλάσσονται πολύ γρήγορα. Δεν σημαίνει βεβαίως ότι απορρίπτω την εικόνα, είναι μια τέχνη κι αυτή. Ιδανικά, ωστόσο, θα ήταν ωραίο οι άνθρωποι να κρατούν μια ισορροπία.

 

Τι είναι αυτό που σε επηρεάζει συνήθως και θέλεις να γράψεις μια ιστορία;

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσένα;

 

Η ζωή είναι από μόνης της ένα ερέθισμα. Καθετί στον κόσμο –ή έξω από τον κόσμο- μπορεί αν γίνει ιστορία. Σημασία έχει να πείσεις με τη γραφή σου τους αναγνώστες ότι είναι μια ιστορία που αξίζει να διαβάσουν. Είναι γνωστό ότι -τουλάχιστον προς το παρόν- κύριο θέμα των βιβλίων μου είναι ο έρωτας. Σε κάθε βιβλίο που εξετάζω διαφορετική πλευρά του. Στο βιβλίο μου «Το άνθος της ζωής» πραγματεύομαι έναν αμοιβαίο έρωτα με διακυμάνσεις, φόβους, επιθυμίες και διλήμματα που συχνά εμποδίζουν τους εραστές να ενδώσουν στο συναίσθημα. Στο βιβλίο «Το μουσείο των ραγισμένων σχέσεων» πραγματεύομαι την ιστορία δυο ανθρώπων που ενώ ζούσαν έναν μεγάλο έρωτα –κάτι που όλοι ευχόμαστε λίγο πολύ να μας συμβεί- κάπου στην πορεία χάνουν τον δρόμο τους. Εξετάζουμε τα δικά τους διλήμματα και συναισθήματα –όλα βεβαίως πλεγμένα με τρόπο λογοτεχνικό. Και τα δυο βιβλία μου έχουν, επιπλέον, έρευνες που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τον έρωτα. Στο «άνθος της ζωής» έχω κάνει έρευνα πάνω στα φυτά που βρίσκονται στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου, κύριο τόπο εξέλιξης της ιστορίας και στο «Μουσείο των ραγισμένων σχέσεων» –μουσείο υπαρκτό στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας- μελέτησα και κατέγραψα τα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας που μπορεί να επιλέξουν οι άνθρωποι να αφήσουν σε ένα τέτοιο ιδιαίτερο μουσείο.

 

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτό το διάστημα; Κάνεις παύσεις από τη δημιουργία;

 

Πάντα ετοιμάζω κάτι. Ακόμη και τις περιόδους που κάνω παύση από τη γραφή μελετώ, ερευνώ θέματα, διαβάζω. Δεν υπάρχει εξέλιξη αν δεν υπάρχει πνευματική διεργασία. Κι εμένα με ενδιαφέρει να εξελίσσομαι. Να παρουσιάζω κάτι διαφορετικό στο κοινό. Λίγα είναι αυτά που –ίσως- δεν έχουν ήδη ειπωθεί ή γραφτεί από τους συγγραφείς ανά τους αιώνες. Σημασία έχει, ωστόσο, καθένας να βρίσκει τον δικό του τρόπο να τα πει. Πιστεύω πολύ στη συγγραφική ταυτότητα. Δεν είναι αυτό που γράφει ο συγγραφέας αλλά ο τρόπος που το γράφει που κάνει τα βιβλία του να ξεχωρίζουν. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, είμαι σε κόσμους της τέχνης που σχετίζονται με τον έρωτα και είναι το μόνο που μπορώ να πω προς το παρόν!

 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε έκαναν να γράψεις το συγκεκριμένο βιβλίο; Από που εμπνεύστηκες γι’ αυτό; 

 

Πλην του έρωτα που είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας των βιβλίων, εκτός από την ερωτική ιστορία που είναι ο καμβάς, ο τρόπος να πω όσα θέλω για την πλευρά του έρωτα που επιλέγω να ασχοληθώ σε κάθε βιβλίο μου, προσπαθώ να βρίσκω και κάποιο χαρακτηριστικό θέμα που έχει απασχολήσει με κάποιο τρόπο ο έρωτας. Το ερευνώ και χρησιμοποιώ όσα με βοηθούν στην εξέλιξη του μύθου δίνοντας το ερέθισμα στον αναγνώστη να μάθει και κάτι επιπλέον, αν το επιθυμεί.

 

Πού μπορεί να βρει κανείς τα βιβλίο σου;

 

Τα βιβλία μου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΝΙΚΑΣ και είναι διαθέσιμα σε όλα τα βιβλιοπωλεία –φυσικά και ηλεκτρονικά. Ακόμη κι αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει στις προθήκες, όποιος επιθυμεί μπορεί αν το ζητήσει από τον εκδοτικό οίκο, τον βιβλιοπώλη του ή κάποιο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.

Σε ευχαριστούμε πολύ! Καλή επιτυχία σε όλα τα συγγραφικά σου βήματα! 

Βιογραφικό 

Η Ιωάννα Γκανέτσα είναι αστυνοµικός. Από το 2012 δηµοσιεύονται στο διαδίκτυο άρθρα της, ποιήµατα και λογοτεχνικά κείµενα. Έχει παρακολουθήσει παιδαγωγικά µαθήµατα στο Βρετανικό Συµβούλιο και είναι κάτοχος πτυχίου του Πανεπιστηµίου Cambridge ως καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας. Γνωρίζει επίσης γαλλικά και ισπανικά. Είναι ιδρυτικό µέλος της ∆ράσης Αστυνοµικών για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα. Το πρώτο της βιβλίο, «Ο έρωτας δε θέλει τίτλο» κυκλοφόρησε το 2014. Από τις Εκδόσεις Νίκας κυκλοφορεί, επίσης, «Το άνθος της ζωής».

Τρόποι επικοινωνίας:

email: ioannagkan@hotmail.com

www.facebook.com/gkanetsa

instagram: @ioannagkanetsa

twitter: @ioannagkan

https://www.nikasbooks.gr/manufacturer/540/gkanetsa-iwanna.html