8 Τρόφιμα που θεωρείς υγιεινά,ενώ σε καταστρέφουν και δεν πρέπει να τα ξανακαταναλώσεις ποτέ!

Γράφει: Σοφία Μπεκιώτη

Σίγουρα πιστεύεις σε κάποια προϊόντα ως πιο υγιεινά.Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν χιλιάδες στερεότυπα σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνονται.Κι όμως, κάποια από τα πιο προωθημένα προϊόντα στην αγορά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σε βλάψουν όσο δεν φαντάζεσαι.Σ’αυτό το άρθρο θα έρθεις αντιμέτωπος με 8 από αυτά,προκειμένου να μην τα ξανακαταναλώσεις…

 

8. Χυμοί φρούτων

Μην πίνεις χυμό φρούτων, αν δεν δεις να τον στίβουν μπροστά στα μάτια σου ή αν δεν τον έχει στύψει μόνος σου!Ξέρω,έχεις ακούσει για ποικιλία σε βιταμίνες και τα σχετικά αλλά η αλήθεια απέχει…Οι χυμοί που πωλούνται συσκευασμένοι περιέχουν μεν αληθινά φρούτα αλλά σε συντριπτικό ποσοστό αποτελούνται από ζάχαρη,νερό και τεχνητές γευστικές ουσίες.Ακόμη κι όταν δεις να αναγράφεται στην ταμπέλα 100% φυσικό,μην ξεγελαστείς! Γιατί; Ο χυμός, αφού στιφτεί από διάφορα φρούτα, παραμένει κλεισμένος σε τεράστιες αεροστεγείς δεξαμενές μέχρι και για έναν ολόκληρο χρόνο πριν συσκευαστεί! Όπως είναι φυσικό μέχρι τότε έχει χάσει όλη την φυσική γεύση του. Οι παρασκευαστές δεν βλέπουν άλλη λύση από το να προσθέσουν τεχνητές γευστικές ουσίες,ώστε να αποκτήσει ξανά φρουτένια γεύση.Κι αυτό,αφορά κάθε χυμό που διατίθεται στο σούπερμαρκετ,από τον πιο φθηνό έως και τον πιο ακριβό.Ιδιώς ο πιο φθηνός κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι τίποτα άλλο από νερό με ζάχαρη και τεχνητή γεύση φρούτου.

7.  Τα δημητριακά, ω ναι…

Όταν ήσουν μικρός πιθανότατα οι γονείς σου σε πίεζαν να τρως δημητριακά,κυρίως για πρωινό,καθώς το θεωρούσαν ένα εξαιρετικά θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα. Και μεγαλώνοντας όμως,ας μην κρυβόμαστε, δεν είναι λίγες οι φορές που καταφεύγεις στα δημητριακά ως ένα γρήγορο και υγεινό πρωινό ή ως ένα ελαφρύ βραδινό…Είναι όμως; Καθότι τα περισσότερα συσκευασμένα δημητριακά είναι είναι υπερφορτωμένα με εξευγενισμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, έλεγξε τη λίστα με τα συστατικά ακόμα κι αν η ταμπέλα σε διαβεβαιώνει ότι είναι ολικής άλεσης και δεν περιέχουν λιπαρά…Θα ξαφνιαστείς διαπιστώνοντας ότι συνήθως το προϊόν είναι γεμάτο ζάχαρη!Στην πραγματικότητα,περιέχεται ένα ελάχιστο ποσοστό αληθινών σιτηρών που επιτρέπει στους παραγωγούς να το προβάλουν ως υγιεινό ενώ, παράλληλα, προσθέτουν κάποιες συνθετικές βιταμίνες στο μίγμα που κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στον οργανισμό σου! Καλύτερα…Όχι πια δημητριακά…

6. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά…

Τι; Περίμενε λίγο…Το γιαούρτι δεν είναι ένα πολύ θρεπτικό προϊόν; Ναι,αυτό είναι κυρίως αλήθεια. Ένα καλό γιαούρτι είναι θαυματουργά υγεινό για τον οργανισμό σου. Αλλά ας μιλήσουμε για τις περισσότερες ποικιλίες που διατίθενται στα καταστήματα,που είναι από άχρηστες ως επικίνδυνες. Και περισσότερο,μιλάω γι’αυτές που φέρουν την ένδειξη παγίδα, «χαμηλά λιπαρά». Τα φυσικά λιπαρά παρέχουν στο γιαούρτι μία γεύση που οι παρασκευαστές προκειμένου να καλύψουν την έλλειψή της το φορτώνουν με ζάχαρη.Αυτό σημαίνει ότι εφόσον αφαιρείται η υγεινή γεύση των λιπαρών που διέθετε αρχικά το γιαούρτι,την αντικαθιστούν με κάτι πολύ χειρότερο.Όσο για τα προβιοτικά βακτήρια,που πιστεύεις ότι περιέχονται στο γιαούρτι…Πρόκειται επίσης για έναν μύθο,κάθώς όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί αφανίζονται με την διαδικασία της παστεριοποίησης.Ναι στο γιαούρτι,όχι στην παγίδα των «χαμηλών λιπαρών»…

5. Μαργαρίνη

Αυτή δεν είναι μια υγιεινή εναλλακτική για το βούτυρο; Έτσι σε έχει κάνει να πιστεύεις η γιγαντιαία δύναμη της διαφήμισης…Αλλά όχι και πάλι όχι. Μπορεί να μοιάζει με το βούτυρο και να έχει παρόμοια γεύση αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα υψηλά επεξεργασμένο προϊόν,με έναν τρόπο που πιθανόν δεν θα θέλαμε να τον ξέρουμε αλλά είναι χρήσιμο να τον μάθουμε. Αυτό το «ψεύτικο βούτυρο», που είναι μέχρι αηδίας γεμάτο με τεχνητά συστατικά, αποτελείται κατά βάση από βιομηχανικά φυτικά έλαια υδρογονωμένα σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνουν συμπαγή! Αυτή η διαδικασία εκτοξεύει την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Οι παρασκευαστές,βέβαια, μπορούν βάσει νόμου να διαφημίζουν ότι το προϊόν τους δεν περιέχει καθόλου λιπαρά,αν περιέχεται λιγότερο από μισό γραμμάριο των υλικών ανά μερίδα. Είναι αμελητέο μισό γραμμάριο ανά μερίδα; Όχι, μπορεί αργά και σταθερά να σου κάνει κακό.

4. Γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη. Μμμμ…

Αν πρέπει να ελαττώσεις το ποσοστό ζάχαρης που προσλαμβάνεις καθημερινά  ή απλώς θέλεις να προσέξεις την διατροφή σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς μια ζωή χωρίς γλυκά,αυτά τα γλυκίσματα σου φαίνονται σαν μάννα εξ’ουρανού.Είναι όμως τόσο υπέροχα όσο σου τα παρουσιάζουν; Ακόμη κι αν όντως το γλύκισμα δεν περιέχει ζάχαρη δεν παύει να είναι γλύκισμα. Οπότε έδω,ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διαδικασία αντικατάστασης. Τα γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη σχεδόν πάντα περιέχουν κάποιο τεχνητό γλυκαντικό όπως η ασπαρτάμη,η σουκραλόζη και η σακχαρίνη.Χημικά επεξεργασμένες ουσίες δηλαδή,που φέρουν διάφορες σοβαρές παρενέργειες. Για παράδειγμα, η ασπαρτάμη έχει την τάση να προκαλεί ημικρανίες και η σακχαρίνη αυξάνει υπερβολικά τα επίπεδα του νατρίου…Επίσης, το «sugar free’ σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι ως γλυκό εξακολουθεί να έχει πολλές θερμίδες και υψηλά λιπαρά.

3. Παρ’το αυγό και κούρευ’το…

Ένα τρόφιμο που έχει προκαλέσει αρκετές διχογνωμίες σε σχέση με τη δράση του στον οργανισμό μας. Πιθανότατα γνωρίζεις ότι τα αυγά είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα ,πλούσιο σε πρωτεϊνες,μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά…Εδώ δεν θα σε διαψεύσω εγώ άλλα μια έρευνα 20 ετών που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του «Harvard» με την συμμετοχή 20.000 γιατρών…Διαπιστώθηκε,λοιπόν, ότι υψηλότερους κινδύνους θνησιμότητας διέτρεχαν όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αυγό την ημέρα!Βασικά, τα αυγά μπορούν να σε βλάψουν εύκολα. Αρκεί να σκεφτείς πως ένα αυγό περιέχει τόση χοληστερόλη όση ένα λιπαρό burger! Παρ’ότι αποκαλείται «διαιτητική χοληστερόλη», αυξάνει κατά 10% την χοληστερόλη στο αίμα σου και βλάπτει σοβαρά την αρτηριακή σου κυκλοφορία.

2. Το παγωτό

Ένα από τα πιο υγιεινά και αγαπημένα επιδόρπια που μπορούσες να βρεις κάποτε. Δυστυχώς ,πλεόν μας μένει μόνο ο όρος «αγαπημένο». Αρχικά,το παγωτό παρασκευαζόταν από κρόκους αυγών και φυσικά γλυκαντικά κρέμας όπως αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας…Σήμερα,μιλάμε για ένα τελείως άλλο προϊόν αποτελούμενο από συνθετικά συστατικά.Αντί για φρέσκο γάλα ή κρέμα,οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν φθηνότερα υδρογονωμένα λιπαρά,όπως φοινικέλαιο ή λάδι καρύδας.Αυτά τα είδη λαδιού,παρότι μόνα τους είναι υγίεινα ,μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα, αφού υπερθερμαίνονται και εμποτίζονται με μεταλλικούς καταλύτες προκειμένουν να γίνουν συμπαγή. Μετά απ’αυτή ακριβώς την διεργασία μπορούν να προκαλέσουν υψηλή χοληστερόλη,εγκεφαλικό,πρόβλημα στην καρδιά,ακόμα και καρκίνο! Το πιο υγιεινό και δροσερό παγωτό είναι αυτό που φτιάχνεις με τα χέρια σου,κι ας σου πιάνει χώρο στην κατάψυξη…

1.Διαιτητικά αναψυκτικά (Coca cola zero και λοιπές αηδίες)

Ναι ξέρω, σε σχέση με ένα κανονικό ,ενα «διαιτητικό αναψυκτικό» μπορεί να σε κάνει να γλιτώσεις 140 θερμίδες.Έχεις όμως αναλογιστεί ότι υπάρχουν πολύ πιο βασικά πράγματα που αφορούν την καλή λειτουργία του σώματος σου από τις θερμίδες; Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχονται σ’αυτού του είδους τα αναψυκτικά έχουν μια γεύση πολύ πιο έντονη κι από αυτήν της ζάχαρης.Αυτό σημαίνει,πως αν καταναλώνεις συστηματικά διαιτητικά αναψυκτικά οι γευστικοί σου κάλυκες θα πληγούν και τα φυσικά γλυκά προϊόντα,όπως τα φρούτα,δεν θα σου φαίνονται πλέον γλυκά.Και τώρα ας μιλήσουμε πιο σοβαρά…Η παραγωγή ινσουλίνης που κάνει το σώμα σου να αποθηκεύει λίπος,εκτοξεύεται με τα τεχνητά γλυκαντικά που περιλαμβάνονται στο «υγιεινό» σου αναψυκτικό…Και διατρέχεις 36% υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσεις διαβήτη τύπου 2.Μαζί μ’αυτό, μετά από λίγο καιρό, θα καταστραφεί και το ωραίο σου χαμόγελο,καθώς το σμάλτο των δοντιών αδυνατίζει και καταστρέφεται από το κιτρικό οξύ που περιέχουν τα «διαιτητικά αναψυκτικά».

Αυτές είναι 8 από τις πάμπολλες παγίδες που μας στήνουν ολοένα και περισσότερο τα θηρία του μάρκετινγκ…Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε μερικούς επικίνδυνους συνδυασμούς τροφίμων για τους οποίους , συνήθως δεν έχουμε ιδέα…Μέχρι τότε…Stay healthy!