Αποκλειστική συνέντευξη του ποιητή Δημήτρη Μπονόβα

Με μια »Νυχτερινή Ελεγεία» κάνει το ντεμπούτο του στον λογοτεχνικό χώρο ο ποιητής Δημήτρης Μπονόβας παρουσιάζοντάς μας την πρώτη του ποιητική συλλογή.

Γράφει: Βάσω Κανιώτη

Μια συλλογή που δεν αφήνει τους αναγνώστες ασυγκίνητους, καθώς με το πρώτο σεργιάνι που κάνει ο αναγνώστης στους στίχους , βρίσκεται αυτόματα στον δικό του κόσμο, μοιράζεται τον ψυχισμό του ποιητή και βρίσκει στις σελίδες του πτυχές του δικού του εαυτού. Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που αγαπά τις τέχνες και επικοινωνεί μέσω αυτών, στους ανθρώπους όσα συμβαίνουν ενδόμυχα του. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα όμως γι’ αυτόν..

 

Δημήτρη μου καλώς ανταμώσαμε! Θα ήθελα να θυμηθείς και να μοιραστείς μαζί μας τους λόγους που επέλεξες να εκφράζεσαι μέσω της συγγραφής.

ΑΠ- Ο κύριος λόγος για τον οποίο ξεκίνησα, από πολύ μικρή ηλικία είναι η αλήθεια, να γράφω είναι ότι ήθελα να εξωτερικεύσω με κάποιο τρόπο ότι υπήρχε μέσα στο κεφάλι μου. Ήθελα κάπου “να τα πω”. Και αφού δεν είχα άλλη διέξοδο, τα έλεγα στο τετράδιο (πλέον έχει μπει για τα καλά η τεχνολογία στη ζωή μου, οπότε τα λέω στον υπολογιστή).

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την ποίηση συγκεκριμένα και όχι με κάποιο άλλο είδος λογοτεχνίας;

ΑΠ- Πάντα μα γοήτευε το γεγονός ότι στη ποίηση πρέπει να καταφέρω να πω αυτό που θέλω σε πολύ λιγότερες γραμμές από ότι σε ένα διήγημα για παράδειγμα ή σε ένα μυθιστόρημα. Ήταν ένα στοίχημα ας πούμε με τον εαυτό μου το αν θα καταφέρω να περάσω το μήνυμα που θέλω μέσα από τρεις, το πολύ τέσσερις στροφές.

 

Με λίγα λόγια, τι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ποίηση για σένα;

ΑΠ- Η ποίηση και η συγγραφή γενικότερα είναι πλέον για ‘μένα είναι απ’ όλα ένα καταφύγιο. Ένα φανταστικό μέρος στο μυαλό μου όπου υπάρχω μόνο εγώ και οι σκέψεις μου. Ένα μέρος όπου μπορώ να καθίσω μαζί τους να μιλήσουμε, να έρθουμε σε αντιπαράθεση ή να τα βρούμε. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που μου δίνει ανάσα εδώ και πολλά χρόνια : τη δημιουργία.

Και κάπως έτσι λοιπόν, γεννήθηκε η »Νυχτερινή Ελεγεία». Θα ήθελες να μας μιλήσεις για την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου σου;

ΑΠ- Η “Νυχτερινή Ελεγεία” είναι ένα σύνολο κάποιων ποιημάτων τα οποία αποτελούν καθρέπτη του είναι μου, των εμπειριών μου, των συναισθημάτων μου. Είναι μια εικόνα του Δημήτρη έτσι όπως πραγματικά είναι. Και, πάνω απ’ όλα, μια κατάθεση ψυχής.

 

Τα περισσότερα ποιήματά σου γνωρίζω ότι είναι εμπνευσμένα από διάφορες συγκυρίες της  ζωής σου και της καθημερινότητας σου. Τι μπορεί λοιπόν να αποτελέσει έμπνευση για σένα;

ΑΠ- Τα πάντα. Κυριολεκτικά. Ακόμα και το νιαούρισμα μιας γάτας στο δρόμο.

 

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σου που ένιωσες την ανάγκη να το μεταφέρεις μέσα στους στίχους σου;

ΑΠ- Όλη μου η ζωή.

 

Ποιος θεωρείς ότι τελικά είναι ο σκοπός της ποίησης και της συγγραφής γενικότερα; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο κόσμο;

ΑΠ- Εκτός από τη διέξοδο που προανέφερα, η συγγραφή προσφέρει χαρά, ανακούφιση, έναν εύκολο τρόπο να περάσεις τυχόν μηνύματα που δεν μπορείς αλλιώς και πάνα απ’ όλα, το ότι σε βοηθάει να ανοίξεις όπως λέμε τους ορίζοντές σου και να σκεφθείς “out of the box”.

 

Ποιες είναι οι πιο »γόνιμες΄΄ σου ώρες; Ποιο είναι εκείνο το έναυσμα που σε κάνει να θέλεις να πιάσεις μολύβι και χαρτί;

ΑΠ- Όλες. Τα πάντα.

 

Πιστεύεις ότι οι άνθρωποι γενικότερα διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας; Τι θα συμβούλευες έναν νέο άνθρωπο που αποφασίζει να ασχοληθεί με την συγγραφή;

ΑΠ- Γενικά παρατηρώ το εξής οξύμωρο : ενώ πολλοί είναι αυτοί που διαβάζουν (και ειδικά τώρα με τη καραντίνα) και αυτό θα έπρεπε να βοηθά προς τη κατεύθυνση του να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε, ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο “λίγος”.

Η συμβουλή μου είναι μία και πολύ απλή : δουλειά, δουλειά, δουλειά. Και να μη ξεχάσω – δουλειά.

 

Χάρισέ μας ένα από τα αγαπημένα σου ποιήματα..

ΑΠ- Θα σας χαρίσω τη δεύτερη στροφή από το ποίημα “Σκοτεινές πολιτείες” που βρίσκεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου :

Σε πολιτείες σκοτεινές

τα όνειρα δεν ζούνε.

Σε μονοπάτια ψεύτικα,

τα “θέλω” τους γυμνά.

Μέσα σε βλέμματα θολά,

πνιγμένα ακροβατούνε,

κενές οι λέξεις ξεψυχούν,

σε κρύα μυστικά.

 

Δημήτρη γνωρίζουμε ότι εκτός της συγγραφής αγαπάς ιδιαίτερα και την μουσική. Πες μας λίγα λόγια και γι’ αυτή σου την ενασχόληση.

ΑΠ- Η μουσική είναι αυτό που λέμε η πρώτη μου αγάπη και παντοτινή. Αν και πλέον δεν την εξασκώ και τόσο (ασχολούμαι περισσότερο με τη στιχουργική είναι η αλήθεια παρά με το κομμάτι της σύνθεσης ή της εκτέλεσης), εξακολουθεί να διατηρεί ένα σημαντικό κομμάτι της καρδιάς μου και του εαυτού μου.

 

Είσαι διαχειριστής ενός καλλιτεχνικού blog που φέρει τον τίτλο “Authoring Melodies”. Θα θέλαμε να μάθουμε και γι’ αυτό λίγα πράγματα.

ΑΠ- Το “Authoring Melodies” εξυπηρετεί μία άλλη μου αγαπημένη ενασχόληση. Το να ψάχνω, να βρίσκω και να προωθώ καινούργια διαμαντάκια στους δύο αγαπημένους μου τομείς. Μουσική και συγγραφή. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το να μπορώ να δίνω σε άλλους καλλιτέχνες αυτά που δόθηκαν σε ‘μένα όταν ξεκινούσα. Μου αρέσει πολύ να γνωριζόμαστε και να αποκτούμε στη συνέχεια μια πιο προσωπική σχέση. Άλλωστε, είμαι και θιασώτης του ρητού “το ‘να χέρι νίβει τα’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο”.

 

Πως θα ήθελες να σε βρει το μέλλον;

ΑΠ- Υγιή, περιτριγυρισμένο από αγάπη και δημιουργικό.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Με λένε Δημήτρη. Και είμαι καλά; Ε, όχι και τόσο, μια δόση τρέλας την κουβαλάω. Δημιουργικής τρέλας, μη πάει το μυαλό σας στο κακό…

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έχω δύο μεγάλες αγάπες, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τη μουσική. Τα σπούδασα και τα δύο. Είμαι απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και του Ηπειρωτικού Ωδείου Τσακάλωφ, έχοντας στην κατοχή μου τρία πτυχία θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή). Α, δεν σας είπα, τον ελεύθερο χρόνο μου, κοπανάω κι ένα πιάνο (ανεπιτυχώς όπως λέει κι η αδερφή μου).

Πάντα μου άρεσε να γράφω. Ήταν κι ένας τρόπος να εκφραστώ πιο εύκολα καθότι είμαι και ολίγον τι κλειστός τύπος. Ε, πριν λίγα χρόνια αποφάσισα να το πάρω σοβαρά και να μπω κι εγώ στο χορό. Έπραξα σωστά; Εσείς θα μου πείτε.

Ποιήματά μου υπάρχουν σε αρκετές ομαδικές συλλογές. Έχω εκδώσει μία προσωπική σε μορφή e-book καθώς και μία σε μορφή κανονικού book. Αρθρογραφώ επίσης και στο καλλιτεχνικό site “Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών” ενώ διατηρώ μαζί με φίλους και φίλες και ένα επίσης καλλιτεχνικό blog, το Authoring Melodies.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε κάθε προσπάθεια σου να είναι καλοτάξιδη!