Παραβίαση δικαιωμάτων του παιδιού

Γράφει: Μαρία Σιφναίου

 

Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο σκληρό , έναν κόσμο που σε καθημερινή πλέον βάση , έχει στόχο το συμφέρον του . Πολλές φορές το συμφέρον στηρίζεται πάνω στα σώματα αθώων παιδιών , σε χώρες που υπάρχει φτώχεια , δουλεία , πείνα και ανάγκη , εκεί σε αυτά τα μέρη συναντάμε έντονα την Παραβίαση των δικαιωμάτων χιλιάδων παιδιών .
Στο άρθρο , θα αναφερθούμε στις μορφές και τις διαστάσεις αυτού του εγκλήματος , γιατί μιλάμε για ένα έγκλημα . Αρχικά , πόσοι από εσάς γνωρίζετε πως , 40.000 παιδιά την ημέρα πεθαίνουν αβοήθητα από τις αρρώστιες , γιατί στερούνται την ιατρική περίθαλψη , πόσα ανήλικα πεθαίνουν από την πείνα ή από την πολύωρη και εξαντλητική τους εργασία .
Πόσα ακόμα παιδιά αναλφάβητα υπάρχουν , διότι εξωθούνται σε αναγκαστική εργασία ( μιλάμε δυστυχώς για την εκμετάλλευση δεκάδων χιλιάδων παιδιών ,που στερούνται την εκπαίδευση , την γνώση , το παιχνίδι , την καλλιέργεια των ικανοτήτων τους , των ταλέντων τους κ.ο.κ). Πόσα ταλέντα / φαινόμενα , πόσες ξεχωριστές υπάρξεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στην τέχνη , στον αθλητισμό , αλλά τελικά χάθηκαν και χάνονται καθημερινά , από αυτή τη παραβίαση και εκμετάλλευση τους .

Επιπλέον , άλλη μορφή της καταπάτησης δικαιωμάτων είναι η στέρηση της παιδικής τους αθωότητας , δηλαδή η σεξουαλικές κακοποιήσεις των παιδιών σε βάρος των παιδιών , ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς . Την προώθηση τους στην πορνεία ( βέβαια αυτό το φαινόμενο το συναντάμε κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας). Άραγε , αναρωτήθηκε κάνεις πως δεν θα ξανά χαμογελάσουν ποτέ αυτά τα παιδιά ; Χάνεται η ευτυχία και η παιδική τους << τρέλα >> , η χαρά , το παιχνίδι , η ζωή ..

Άλλοτε , συναντάμε με βάση τα συμφέροντα του σκληρού κόσμου , συμφέρον του τοπικού στρατού ή κάποιας κοινωνικής ομάδας ( συνήθως ίδιας γλώσσας , πίστης και παράδοσης ) , να στρατολογούν χιλιάδες ανήλικα παιδιά , κάνοντας τα , δολοφόνους .. ή ακόμα και η θρησκευτική προπαγάνδα που χρησιμοποιείται για τον φανατισμό των παιδιών , με αποτέλεσμα τα ίδια να γίνουν στην χειρότερη περίπτωση , τα ίδια , βόμβες αυτοκτονίας .

Είναι φρικτό , ανάμεσα σε τόσες χώρες που προάγουν τον πολιτισμό , την δημοκρατία , την εκπαίδευση , την τέχνη ,την κουλτούρα , να συναντάμε ακόμα τέτοιου είδους βάρβαρες καταστάσεις σε βάρος των δισεκατομμυρίων παιδιών (στέρηση των βασικών αναγκών και δικαιωμάτων του παιδιού που θα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ). << Οι δυνατοί θα έπρεπε να προστατέψουν με κάθε τρόπο , τους αδύναμους >>. Τα παιδιά αποτελούν πάντα το μέλλον και την πορεία μιας κοινωνίας , είναι χρέος λοιπόν , να γίνουμε όλοι – με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο- αρωγοί στην εξάλειψη κάθε είδους παραβίασης των δικαιωμάτων των ανηλίκων .


Υποχρέωση μας , να βλέπουμε πάντα ένα παιδί ευτυχισμένο και χαμογελαστό , να ζει , να παίξει και να γελάσει , να ονειρευτεί , γιατί χάρις αυτό το παιδί .. ο κόσμος μας μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος .