20 Περίεργες φοβίες που δεν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις!

Γράφει: Σοφία Μπεκιώτη

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες τρομοκρατημένος; Ίσως περπατούσες στο σκοτάδι κι άκουσες έναν περίεργο θόρυβο ακριβώς πίσω σου ή χτυπούσαν αστραπές και βροντές όλη νύχτα ή βρισκόσουν σε εκείνη την αεροπορική πτήση κι ο καιρός ήταν εντελώς άγριος. Όλοι φοβόμαστε κάτι… Η καρδιά μας αρχίζει και χτυπάει σαν τρελή… Ιδρώνουμε και τρέμουμε και, μερικές φορές, μας πιάνει ακόμα και κρίση πανικού. Ενώ οι φοβίες των περισσότερων ανθρώπων είναι εύκολο να εξηγηθούν και μπορούν να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις ανάβοντας το φως ή αποφεύγοντας αδέσποτα σκυλιά, κάποιες φοβίες είναι τουλάχιστον διαφορετικές. Η ζωή είναι πολύ πιο προκλητική όταν φοβάσαι τα κουμπιά ή το να ερωτευτείς. Ακολουθεί μια λίστα με 20 περίεργες και μοναδικές φοβίες που δεν θα πιστεύεις πως υπάρχουν!

 

 

20. Ακριβοφοβία (Acribophobia)

Η ακριβοφοβία είναι μία φοβία όπου αισθάνεσαι ανίκανος να καταλάβεις αυτό που διαβάζεις μια δεδομένη χρονική στιγμή. Μερικές φορές μπορεί να είναι ένδειξη σχιζοφρένειας, όταν οι ασθενείς παραπονιούνται ότι μία φράση χωρίζεται σε λέξεις ή μεμονωμένες συλλαβές. Όπως και πολλές άλλες φοβίες που θα αναφέρουμε σήμερα αυτή η φοβία έχει τις ρίζες της στις παιδικές αναμνήσεις. Ίσως κάποιος χλευαζόταν συχνά για το ότι είναι αργός στην εκμάθηση. Όλοι μας, ωστόσο, συμφωνούμε πως είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ένα εγχειρίδιο γεωμετρίας.

 

 

19. Φοβία του 666 (Hexakosioihexekontahexaphobia)

Αυτοί που φοβούνται τον αριθμό 666 έχουν εξακοσιοεξακονταεξοφοβία. Αν έχεις δει το σχετικό επεισόδιο των Futurama με την φοβία των αριθμών, θα καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ο πρωταγωνιστής φοβάται τον αριθμό 0101100101 που μοιάζει με τον αριθμό 666 στο σύστημα Bineri , όταν αντανακλάται στον καθρέφτη. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τον αριθμό 666 σαν διεύθυνση του σπιτιού τους. Ο Ronald Reagan και η γυναίκα του, για παράδειγμα, άλλαξαν τον αριθμό του σπιτιού τους από 666 σε 668, όταν μετακόμισαν στο Λος Άντζελες. Μερικοί μπλοκάρουν το δορυφορικό κανάλι «666» στην τηλεόρασή τους. Άλλοι οδηγούν στην γειτονιά τους μόνο και μόνο για να αλλάξει ο αριθμός των χιλιομέτρων από 666 σε 667. Από πού προέρχεται αυτήν η φοβία; Πολλοί πιστεύουν ότι τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Εντοπίζουν σύνδεση μεταξύ συμπτωματικών γεγονότων. Ίσως, ας πούμε, κάλεσαν κάποιον αριθμό που λήγει σε 666 κι έσπασαν το πόδι τους την ίδια μέρα. Αυτή η φοβία μπορεί επίσης να είναι γενετική.

 

 

18. Γνωσοφοβία (Gnosophobia)

Η γνωσοφοβία είναι ο φόβος για την ενισχυμένη γνώση. Αυτή η φοβία ονομάζεται αλλιώς και «επιστημοφοβία». Η γνώση είναι δύναμη και κάποιοι άνθρωποι φοβούνται να είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Σχεδόν αρνούνται να επισκεφθούν κάποια βιβλιοθήκη, να έχουν βιβλία στο σπίτι τους, να βλέπουν τηλεόραση ή να μαθαίνουν καινούρια πράγματα απ’το διαδίκτυο. Γιατί; Σε πολλές περιπτώσεις φοβούνται μήπως βρουν πειστήρια για κάποια ασθένεια που μπορεί να έχουν από ένα βιβλίο ιατρικής γνώσης. Επίσης, φοβούνται ότι δεν είναι ικανοί να επικοινωνήσουν με επάρκεια κάτι επικίνδυνο για το οποίο έχουν ενημερωθεί. Το 70% των γνωσοφοβικών ζουν σε μεγάλες πόλεις. Αυτή η φοβία μπορεί να εντοπιστεί και σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει αποκομμένα από τον πολιτισμό.

 

 

17. Ιδρωσωφοβία (Hydrosophobia)

Η ιδρωσωφοβία είναι ο φόβος μήπως ιδρώσει κανείς και κρυολογήσει ή μήπως γίνει η πηγή μιας δυσάρεστης ατμόσφαιρας. Σε ακραίες περιπτώσεις, κάποιος που πάσχει από αυτή την φοβία μπορεί να φοβάται και τον ιδρώτα των άλλων ανθρώπων. Όσοι έχουν αυτή την φοβία πιθανότατα ζηλεύουν τα πουλιά, τους λαγούς και τα γουρούνια. Γιατί; Επειδή δεν ιδρώνουν!

 

 

16. Δεξτροφοβία (Dextrophobia)

Η δεξτροφοβία είναι ο φόβος τοποθέτησης των αντικειμένων από την δεξιά πλευρά του σώματος. Η λέξη «dextro» είναι λατινικής προέλευσης και σημαίνει «στα δεξιά». Πρόκειται για εμμονή. Έχεις γνωρίσει ανθρώπους που έχουν εμμονή να βρίσκονται όλα στο γραφείο τους σε μια συγκεκριμένη θέση ή όλα τα πράγματά τους τοποθετημένα στα αριστερά τους; Σ’αυτή την περίπτωση, έχεις γνωρίσει έναν δεξτροφοβικό. Οι άνθρωποι με δεξτροφοβία, επίσης, δυσκολεύονται να μετακινηθούν στην αριστερή λωρίδα ενώ οδηγούν. Συχνά, έχουν περίεργες συνήθειες που τους προκαλούν κοινωνικό άγχος.

 

 

15. Δωροφοβία (Dorophobia)

Η εποχή των χριστουγέννων πρέπει να είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για όσους βιώνουν δωροφοβία. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να εκφράσει τον φόβο του να κάνει ή να λαμβάνει κανείς δώρα. Οι ρίζες αυτής της φοβίας βρίσκονται επίσης στις παιδικές αναμνήσεις. Κάποιες οικογένειες έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ακριβά δώρα. Κάποιες άλλες όχι. Αυτό δημιουργεί κάποιο είδος κοινωνικού κόμπλεξ. Κάποιοι δωροφοβικοί ακόμα θυμούνται να γίνονται περίγελος ως παιδιά, και αποφεύγουν τα δώρα ως ενήλικες.

 

 

 

 

14. Κουμπουνοφοβία (Koumpounophobia)

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κουμπουνοφοβία προσπαθούν να αποφεύγουν τα ρούχα με κουμπιά. Γι’αυτούς και μόνο η σκέψη, η αναφορά ή η θέαση κουμπιών μπορεί να τους προκαλέσει κρίση άγχους. 1:75.000 ανθρώπους έχει αυτή την φοβία. Οι κουμπουνοφοβικοί αποφεύγουν να πάνε σε γάμους για να αποφύγουν να δουν τα κουμπιά των κοστουμιών. Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις φοβούνται ακόμα και να γράψουν την λέξη «κουμπιά».

 

 

13. Νεφοβοφία (Nephophobia)

Το Instagram με όλες αυτές τις φωτογραφίες που εστιάζουν στον ουρανό είναι ένα τρομακτικό μέρος για όσους έχουν νεφοφοβία. Είναι ο φόβος που προκαλούν σε κάποιον τα σύννεφα τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στις φωτογραφίες. Με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή και να μετασχηματιστεί σε φόβο της ομίχλης ή του αέρα. Φαντάσου πόσο δύσκολο είναι γι’αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πτήση ή απλώς βγαίνουν από το σπίτι τους κι αρχίζει να φυσάει. Αυτή η φοβία συχνά οφείλεται σε τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος.

 

 

12. Ομφαλοβοφία (Omphalophobia)

Η ομφαλοφοβία είναι ο φόβος των αφαλών. Θα αναρωτιέσαι » Τι το τρομακτικό έχουν οι αφαλοί; Μπορεί να μοιάζουν με κόμπο μπαλονιού αλλά γιατί να τους φοβάται κανείς;». Λοιπόν, ένας αφαλός σχετίζεται συχνά με την μήτρα της μητέρας. Κάποιοι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι το να παίζουν με τον αφαλό τους και να τον ακουμπούν κατά λάθος μπορεί να τους σκοτώσει. Οι άνθρωποι με αυτή την φοβία προσπαθούν να μην ακουμπήσουν τον αφαλό τους όταν κάνουν μπάνιο. Μερικοί από αυτούς βάζουν ακόμα και hansaplast πάνω στο σημείο για να το προστατεύσουν, και αποφεύγουν να πηγαίνουν στην παραλία… Φαντάσου όλους αυτούς τους αφαλούς βγαλμένους έξω σ’έναν χώρο!

 

 

11. Ομβροφοβία (Ombrophobia)

Η βροχή μπορεί να είναι για πολλούς ένας καλός τρόπος διαλογισμού, όχι όμως για όσους έχουν ομβροφοβία. Ναι ,πρόκειται για τον φόβο της βροχής. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτόν δεν χάνουν ποτέ μετεωρολογικό δελτίο. Ακόμα και η σκέψη της βροχής ή η αναφορά της τους κάνει να αγχώνονται. Όταν πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες πανικοβάλλονται και τρέχουν να βρουν καταφύγιο. Μπορεί να σκεφτείς πως αυτό είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση αλλά δεν παθαίνουν όλοι κρίση πανικού με την όψη ή τον ήχο της βροχής. Προφανώς δεν σου προκαλεί ταχυκαρδία και τρόμο. Αυτή η φοβία συνήθως προέρχεται από παιδική τραυματική εμπειρία, ή αν οι γονείς κάποιου τον απειλούσαν συχνά πως αν βγει στην βροχή θα αρρωστήσει μπορεί να είναι η πηγή αυτής της φοβίας.

 

 

10. Πεθεροφοβία (Pentheraphobia)

Η πεθεροφοβία είναι ο φόβος των πεθερών. Οι εντάσεις μεταξύ ενός ανθρώπου και της πεθεράς του μπορεί να είναι ένα δημοφιλές θέμα για καλαμπούρι αλλά η πεθεροφοβία δεν είναι καθόλου αστεία για όσους την βιώνουν. Αντίστοιχες φοβίες είναι η πατριοφοβία ( ο φόβος του πατριού ) και η μητριοφοβία ( ο φόβος της μητριάς ). Αν ο σύζυγός σας δείχνει να είναι πολύ φοβισμένος με την μητέρα σας , μην τον κατηγορήσετε. Αυτή η φοβία είναι σχεδόν εξ’ολοκλήρου γενετική. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προέρχεται από την ταύτιση με κάποια σκηνή ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς.

 

 

9. Γενιοφοβία (Pogonophobia)

Είναι η φοβία για τα γένια. Σου έχει πει ποτέ η μητέρα σου να μην εμπιστεύεσαι ποτέ κάποιον με μούσι ή τρίχες στο πρόσωπο εκτός κι αν είναι ο άγιος Βασίλης; Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι κακοί των παραμυθιών έχουν γένια – Πάρε για παράδειγμα τον Κοκκινογένη. Το ότι τα παιδιά φοβούνται αυτούς τους ήρωες είναι ένας από τους λόγους που αναπτύσσεται αυτήν η φοβία.

 

 

8. Η φοβία των Selfies (Selfiephobia)

Ναι υπάρχει κι αυτό πλέον… Πρόκειται για τον φόβο μήπως βγει κανείς κάποια κακή φωτογραφία. Ένα άτομο μπορεί να τρελαθεί προκειμένου να τραβήξει την τέλεια λήψη του εαυτού του, κάτι το οποίο είναι βέβαια λυπηρό. Όπως επίσης μπορεί να οδηγήσει και σε ατυχήματα καθώς οι άνθρωποι οι οποίοι τραβούν Selfies δεν συνειδητοποιούν κανέναν κίνδυνο τριγύρω τους.

 

 

7. Τρυποφοβία (Trypophobia)

Η τρυποφοβία είναι ο φόβος των αντικειμένων που διαθέτουν πολλές τρύπες. Κερήθρες, σφουγγάρια, σουρωτήρια, κοράλλια κάνουν εκατοντάδες ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την φοβία να πανικοβάλλονται. Θεωρούν επικίνδυνες όλες αυτές τις μικρές τρύπες.

 

 

 

 

6. Χρονοφοβία (Chronophobia)

Είναι η φοβία του χρόνου. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή δεν μπορούν να απολαύσουν την ζωή στο έπακρο, καθώς σκέφτονται συνέχεια πως ο χρόνος κυλά. Όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε ή να τον γυρίσουμε πίσω αλλά μερικοί από εμάς αυτό το βρίσκουν ανυπόφορο. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και οι φυλακισμένοι τείνουν να υποφέρουν πιο συχνά από αυτή την φοβία. Βλέπουν τον χρόνο διαφορετικά αλλά είναι τραγικό και στις δύο περιπτώσεις. Ο πιο διάσημος φανταστικός χρονοφοβικός είναι ο Rip Van Winkle… Κάποτε πήρε έναν υπνάκο και ξύπνησε 20 χρόνια αργότερα, όταν όλοι οι φίλοι και η οικογένειά του ήταν νεκροί. Ξεπέρασε την χρονοφοβία, καθώς έκανε καινούριους φίλους κι έχτισε καινούριες αναμνήσεις. Ίσως αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει και στην πραγματική ζωή.

 

 

5. Παραπομποφοβία (Reterophobia)

Πρόκειται για τον φόβο των ορθογραφικών λαθών, ή όταν παρατηρείς πως κάποια συσκευή δεν διαθέτει αυτόματη διόρθωση. Πρέπει να ελέγξεις αυτό που έγραψες αρκετές φορές. Παρεμπιπτόντως, δεν μπορείς να εγκαταστήσεις αυτόματο διορθωτή παντού, ώστε να κάνεις την ζωή σου λίγο πιο εύκολη.

 

 

 

 

4. Φιλοφοβία (Philophobia)

Οι άνθρωποι με φιλοφοβία αποφεύγουν να ερωτεύονται ή να έχουν κάποια σχέση. Όταν νιώσουν πως αρχίζουν να ενδιαφέρονται πραγματικά για κάποιον προσπαθούν να ξεφύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Επίσης, αποφεύγουν να βλέπουν ρομαντικές ταινίες και να πηγαίνουν σε γάμους. Μια ζωή χωρίς αγάπη θα πρέπει πραγματικά να τους βασανίζει.

 

 

3. Τελειοφοβία (Punctumophobia)

Ο όρος προέρχεται από την λατινική λέξη «punctum» που σημαίνει «τελεία». Είναι ο φόβος του να λαμβάνεις ένα μήνυμα με τελεία στο τέλος. Οι τελειοφοβικοί σκέφτονται πως η απουσία μιας χαμογελαστής φάτσας στο τέλος του μηνύματος σημαίνει πως η συζήτηση έγινε πολύ σοβαρή ή πως η άλλη πλευρά απάντησε πολύ κοφτά.

 

 

 

2. Δειπνοφοβία (Deipnophobia)

Το να γευματίζουμε με φίλους οι περισσότεροι από εμάς το επιδιώκουμε. Για αυτούς που έχουν δειπνοφοβία δεν ισχύει το ίδιο. Ένα καταστροφικό επαγγελματικό δείπνο, ένα ατυχές τυφλό ραντεβού ή το να αναγκάστηκε κανείς να παραβρεθεί σε δείπνο με ανυπόφορους ανθρώπους, όλα αυτά τα γεγονότα του παρελθόντος μπορεί κάλλιστα να οδηγήσουν σε δειπνοφοβία.

 

 

1.Χαιροφοβία (Cherophobia)

Είναι ο φόβος του να γελάσει κανείς σε ακατάλληλη στιγμή ή περιβάλλον. Για παράδειγμα, σε μια κηδεία. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας προσπαθεί να μας «προστατεύσει» με μία ψευδαίσθηση χαράς σε μία σοκαριστική στιγμή. Μπορεί να απέκτησες αυτή την φοβία, αν σε επέπληξαν για το ότι γέλασες σε μια αντίστοιχη περίπτωση και σου επισήμαναν πως αυτό είναι απαίσιο, ή αν σε τιμώρησαν γι’αυτό ως παιδί.

 

 

 

 

Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεπεραστούν όλες αυτές οι φοβίες; Οι σημερινές δημοφιλείς θεραπευτικές μέθοδοι είναι όλων των ειδών ασκήσεις αναπνοής και οραματισμού. Θυμήσου ότι είναι πολύ ευκολότερο να διαχειριστείς οποιαδήποτε ανησυχία, αν κατανοείς πλήρως γιατί και τι ακριβώς την προκαλεί.