Μοναχικός ταξιδιώτης

10 Συμβουλές για να ταξιδέψετε μόνοι

Γράφει: Ζαμπιόγλου Βαλεντίνα

 

Το να πάρεις την απόφαση να ταξιδέψεις μόνος είναι σίγουρα κάτι ιδιέταιρο και μεγάλο. Κάποιοι θα σου πουν ότι είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα αλλά πιστεύω ότι είναι μια ώριμη επιλογή όσων απολαμβάνουν τη ζωή και χωρίς την παρέα άλλων. Κάποιες φορές ίσως προκαλέσει καχυποψία, αλλά δεν αποτελεί πια σπάνιο φαινόμενο. Είναι ένας τρόπος να σε αλλάξει ριζικά καθώς μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις δυνατότητες σου. Αν θες να ζήσεις αυτή την εμπειρία χωρίς άσχημες εκπλήξεις, σου δίνω δέκα πρακτικές συμβουλές.

Ταξιδιώτες

Ταξιδεύοντας μόνος

1. Διάλεξε τον προορισμό σου:

Πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση, απαραίτητο είναι να σκεφτείτε πολύ καλά ποιος θα είναι ο προορισμός σας. Μπες στο google maps, δες την περιοχή που θέλεις να επισκεφτείς, το ξενοδοχείο που θα σου άρεσε να μείνεις. Θα μείνεις έκπληκτος με το πόσο θα βελτιωθεί ο προσανατολισμός σου αργότερα. Μη ξεχάσεις να διαβάσεις σχόλια από άλλους ταξιδιώτες και να μάθεις από τις εμπειρίες τους.

 

Ταξιδιώτες

Σχεδιασμός ταξιδιού

2. Καλός σχεδιασμός ταξιδιού:

Εξασφάλισε τη διαμονή, όσο και μεταφορά σου προς το ξενοδοχείο. Διάλεξε διαμονή φιλική προς τους solo ταξιδιώτες. Καλή η παρέα με τον εαυτό σου, δεν λέω αλλά θα ήταν καλύτερο αν έκανες και λίγες γνωριμίες στο ταξίδι σου. Μια καλή και οικονομική λύση θα ήταν τα hostel. Αν και έχουν τη φήμη πως είναι βρώμικα, δεν είναι καθόλου έτσι πια. Σε πολλά από αυτά έχεις τη δυνατότητα να μείνεις σε δικό σου δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο. Αν ξέρεις και να μαγειρεύεις, μπορείς να γλιτώσεις κάποια χρήματα αφού στα ντουλάπια της κουζίνας μπορείς να βρεις κάποια υλικά που αφήνουν οι προηγούμενοι (πχ αλάτι, πιπέρι, λάδι). Φρόντισε να γνωρίζεις το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του καταλύματος στο οποίο θα μείνεις και βέβαια αν βρίσκεται στο κέντρο. Πολλά καταλύματα λένε πως βρίσκονται κοντά στο κέντρο, αλλά τι να το κάνεις αν είναι οικονομικό και ξοδεύεις τα χρήματα σου στα μέσα μεταφοράς?

 

Ταξιδιώτες

Ετοιμασία βαλίτσας

3. Ετοιμασία βαλίτσας:

Σημασία έχει να είσαι άνετα ώστε να νιώθεις καλά. Μην παίρνεις πολλά πράγματα μαζί σου αλλά μόνο τα απαραίτητα που θα χρειαστείς στον προορισμό σου. Ένα καλό βιβλίο για να διαβάσεις, μια φωτογραφική μηχανή για να αποτυπώσεις όμορφα τοπία θα ήταν ιδανικό. Επίσης, μια λίστα με μουσική της επιλογής σου θα ήταν μια καλή ιδέα. Βέβαια, επειδή πολλά γίνονται, φωτοτύπησε όλα τα σημαντικά έγγραφα που θα πάρεις μαζί σου και μακάρι να μη χρειαστούν, όπως επίσης και ένα χάρτη για τον προορισμό που επισκέπτεσαι. Μοίρασε τα χρήματα σου σε διάφορα μέρη, έτσι ώστε αν σου κλέψουν το πορτοφόλι να μη μείνεις από χρήματα. Ετοίμασε τη βαλίτσα σου 1-2 μέρες νωρίτερα για να μη τρέχεις τελευταία στιγμή ξεχνώντας κάτι χρήσιμο. Μη ξεχάσεις να κλειδώσεις τη βαλίτσα σου καθώς και να γράψεις τα στοιχεία σου ώστε να μη χαθεί. Βάλε κάποιο διακριτικό στοιχείο στη βαλίτσα ώστε να μη δυσκολευτείς να τη βρεις. Αν έχεις χειραποσκευή, σιγουρέψου πως δεν θα έχεις πρόβλημα με τα κιλά ή το μέγεθος της. Βάλε υγρά μαντηλάκια και χαρτομάντιλα γιατί σε περίπτωση που χρειαστείς ίσως και να μη βρεις.

Ταξιδιώτες

4. Άφιξη στον προορισμό:

Προτίμησε να φτάσεις στον προορισμό σου πρωί ή τουλάχιστον όταν ο ήλιος δεν έχει δύσει. Αν δεν έχεις φροντίσει για να σε πάρει κάποιο μεταφορικό μέσο μόλις φτάσεις, τα δρομολόγια θα είναι πιο συχνά και θα είσαι πιο χαλαρός. Τη μέρα, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε περίπτωση που χαθείς.

Ταξιδιώτες

Πληροφορίες

5. Μάθε και σεβάσου τη τοπική κουλτούρα:

Σε περίπτωση που ταξιδέψεις σε κάποια άλλη χώρα, καλό θα ήταν να ξέρεις τα έθιμα του τόπου. Έχε υπόψη σου πως κάτι που εσύ το θεωρείς φυσικό, σε άλλους πολιτισμούς μπορεί να μην είναι. Απόλαυσε τη μοναδικότητα της νέας σου πραγματικότητας και μη τη συγκρίνεις με τη δική σου. Δείξε ανοχή και ενσωματώσου στο νέο περιβάλλον. Θα μάθεις καινούρια πράγματα που ούτε καν τα φαντάζεσαι και θα έχει πλάκα να ακούσεις το όνομα σου με διαφορετική προφορά. Πολλές φορές αυτές οι γνωριμίες γίνονται φιλίες που δεν ξεθωριάζουν στο χρόνο.

Ταξιδιώτες

Ψάχνοντας πληροφορίες

6. Μάθε τη γλώσσα:

Βέβαια καταλαβαίνω πως δεν θα μπορούσες να μάθεις τη γλώσσα σε λίγες μέρες, αλλά θα ήταν καλό να γνωρίζεις έστω και κάποιες βασικές λέξεις ώστε να τις χρησιμοποιήσεις. Οι ντόπιοι ( σε όποια χώρα και να πας) είναι περήφανοι για τη γλώσσα τους και το να προσπαθήσεις έστω και λίγο να μιλήσεις, θα αποτελέσει πλεονέκτημα για εσένα αφού θα σε συμπαθήσουν λίγο περισσότερο.

Ταξιδιώτες

Κάνοντας φίλους

7. Κάνε φίλους στο κατάλυμα που θα μείνεις:

Μίλησε με την/τον receptionist του καταλύματος που θα μείνεις και μην είσαι απόμακρος. Ζήτησε πληροφορίες για τη περιοχή, τα αξιοθέατα και γενικά ότι θα χρειαστείς. Καμιά φορά μπορεί και να μην ισχύουν κάποια από αυτά που βλέπεις στο διαδίκτυο (πχ αλλαγή στις ώρες δρομολογίων λεωφορείων). Επίσης, μπορεί να υπάρξει και κάποιο τοπικό event που μπορεί να σε προσκαλέσουν. Μίλα με τους πελάτες του καταλύματος που έχεις διαλέξει και αντάλλαξε απόψεις. Ίσως να μάθεις πράγματα ή να πας σε όμορφα μέρη που δεν θα διαβάσεις σε ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Ταξιδιώτες

Ημερολόγιο

8. Κράτησε ημερολόγιο:

Φυσικά δεν εννοώ ημερολόγιο του τύπου: «Αγαπητό μου ημερολόγιο….» αλλά κρατήστε σημαντικές πληροφορίες ή κάτι που σας έκανε εντύπωση. Αυτό θα βοηθήσει να θυμηθείτε λεπτομέρειες που σας έκαναν εντύπωση καθώς θα τα αφηγείστε σε συγγενείς και φίλους.

Ταξιδιώτες

Διακοπές

 

9. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας:

Σε περίπτωση που περιπλανιέσαι στη πόλη και το ένστικτό σου σου λέει πως κάτι δεν πάει καλά, εμπιστεύσου το. Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και γίνονται πολλά όμως σε κάθε περίπτωση το ένστικτο σου σε προειδοποιεί αρκεί να το ακούσεις. Το ίδιο συμβαίνει και για τους ανθρώπους. Να είσαι φιλικός και συζητήσιμος αλλά μην αφήνεσαι και να σκέφτεσαι αυτά που σου λένε, δεν τους γνώριζες και πριν.

Ταξιδιώτες

Διακοπές

10. Αναχώρηση:

Μια μέρα περίπου πριν πάρεις τον δρόμο για το σπίτι, πήγαινε στην αγορά και πάρε δωράκια. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλης αξίας (έστω μια κάρτα) όμως θα δώσει χαρά σε αυτούς που θα τις δώσετε. Χαιρετήστε όσους γνωρίσατε στο κατάλυμα (ή όσους βρείτε) ή βγάλετε φωτογραφίες μαζί τους. Θα νιώσετε πολύ πιο γεμάτοι και χαρούμενοι. Άλλωστε όλοι θυμούνται το πως τους κάνατε να νιώσουν και σε περίπτωση που αποφασίσετε στο μέλλον να επισκεφτείτε το ίδιο μέρος, να είστε σίγουροι πως θα σας θυμηθούν.

Έτσι λοιπόν, είτε είσαι άτομο που του αρέσει να ταξιδεύει μόνος, ή το κάνατε κατ’ανάγκη, οι μόνοι ταξιδιώτες έχουν γίνει πλέον η νέα τάση. Τι λέτε? Εσείς θα το τολμούσατε?