Για εμένα <<ίνδαλμα>> είναι ότι αγγίζει την ψυχή μου.

Ένα κορίτσι πλασμένο απο νότες. Μια φωνή μελωδική που σε συνεπαίρνει απο το πρώτο άκουσμα. Ένα πολυτάλαντο πλάσμα που εξελίσει την τέχνη της με απόλυτη ευγένεια, σεβασμό και αμέριστη αγάπη για την τέχνη της.

Γράφει: Βάσω Κανιώτη

Με ένα <<Άμοιρο φιλί>> ήρθε να μας συστηθεί για μια ακόμη φορά η Ευαγγελία Σταυρινούδη και δέχτηκε να φιλοξενηθεί στον χώρο μας και να συνομιλήσει μαζί μας, για τι άλλο; Για μουσική, για νότες, στίχους και μελωδίες, αλλά και για την ενασχόληση της και με άλλα είδη τέχνης.

Ας την αφήσουμε να μας κάνει συνοδοιπόρους στα δικά της μουσικά βήματα..

Ευαγγελία καλώς βρεθήκαμε, είναι χαρά μας που σήμερα είσαι κοντά μας.

Σας ευχαριστώ και εγώ  για την πρόσκληση, να βρίσκομαι εδώ κοντά σας.

Τι είναι αυτό που θυμάσαι απο τα πρώτα σου βήματα στον χώρο της μουσικής; Πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;

ΑΠ-Από πολύ μικρή ηλικία είχα εκδηλώσει την αγάπη μου για την μουσική.Έπιανα στα χέρια μου μια βούρτσα για τα μαλλιά, την έκανα μικρόφωνο και τραγουδούσα όλες τις επιτυχίες της εποχής , με θεατές γονείς, φίλους, συγγενείς.Σε ηλικία 12 ετών οι γονείς μου με έγραψαν σε ωδείο.Παρακολούθησα μαθήματα πιάνου και κλασσικού τραγουδιού.Στην πορεία θυμάμαι συμμετοχές  μου σε εκδηλώσεις  με την χορωδία του ωδείου , μουσικές παραστάσεις  σε  γιορτές του σχολείου.22 ετών ξεκίνησα να τραγουδώ επαγγελματικά  σε γνωστή οικογενειακή ταβέρνα <<ο Λόφος>> σημερινή ονομασία μεζεδοπωλείο <<η Αρετούσα>> στην περιοχή Λόφο Σκουζέ.

Η μουσική είναι για πολλούς ανθρώπους ένα μέσο έκφρασης. Για σένα τι είναι η μουσική;

ΑΠ-Για  μένα η μουσική όπως έχω ξαναπεί είναι η  »ίδια η ζωή».Είναι άσκηση , εξέλιξη, είναι δημιουργία, είναι η θεραπεία του μυαλού μου και της ψυχής μου στην καθημερινότητά.

Ποια ήταν τα μουσικά σου ακούσματα απο παιδί; Άλλαξαν αυτά μέσα στα χρόνια;

ΑΠ-Τα πρώτα μου μουσικά ακούσματα ξεκίνησαν μέσα από την οικογένεια.Θυμάμαι την προγιαγιά μου την  Αναστασία με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την γιαγιά μου, Ευαγγελία από την Κρήτη και την Χίο , την γιαγιά Βασιλική από την Γορτυνία.Όλες μου τραγουδούσαν.Έχω λοιπόν ακούσματα παραδοσιακά.Αγαπώ το νησιώτικο και δημοτικό τραγούδι γιατί με αυτούς τους μουσικούς σκοπούς μεγάλωνα .Η μεγαλυτερή μου, όμως , αγάπη ήταν και είναι κυρίως το λαικό τραγούδι.Γενικά, όμως,  μου αρέσει και θέλω να ακούω τα πάντα.Άλλωστε η μουσική είναι μία.Δεν διαχωρίζω τίποτα.Όλα τα είδη μουσικής μπορούν να σε διδάξουν, να σου δώσουν ερεθίσματα, τροφή σκέψης, για μελέτη και εξάσκηση .

Έχεις κάποιους ανθρώπους του χώρου που αντιμετωπίζεις σαν »ινδάλματα»; Θα ήθελες να συνεργαστείς με κάποιον συγκεκριμένα;

ΑΠ-Σίγουρα, ακούω και μελετώ ερμηνείες από αρκετούς καλλιτέχνες που εκτιμώ και θαυμάζω , και γυναίκες και άντρες. Για εμένα <<ίνδαλμα>> είναι ότι αγγίζει την ψυχή μου.Με πολλούς θα ήθελα να συνεργαστώ απλά θέλω να σταθώ στις ήδη συνεργασίες που έχω κάνει έως τώρα και  δηλώνω τυχερή και ευγνώμων για αυτές.Όλες μου έδωσαν εμπειρία και με δίδαξαν πολλά.Πιο συγκεκριμένα, θέλω να ευχαριστήσω έναν φίλο και συνεργάτη, τον Ηλία τον Πασχάλη που πριν ένα χρόνο ήταν η αιτία να γνωρίσω έναν πολύ σπουδαίο άνθρωπο.Τον Γιάννη τον Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που πίστεψε σε εμένα από την πρώτη στιγμή και που έχω την τιμή να συνεργάζομαι μαζί του σ’ένα μουσικό σχήμα, όπου επιμελείται το πρόγραμμα.

Υπήρξαν τυχόν δυσκολίες που συνάντησες μέσα στα χρόνια; Δυσκολίες που σε έκαναν, ενδεχομένως, να θέλεις να τα παρατήσεις;

ΑΠ-Οχι,δυσκολίες ιδιαίτερες δεν αντιμετώπισα κι αυτό οφείλεται, πιστεύω, στον χαρακτήρα μου και στις επιλογές που έχω κάνει έως και σήμερα.Η πορεία μου στο τραγούδι έγινε βήμα βήμα με ταπεινότητα ,αγάπη, σεβασμό και αυτό εισπράττω,συνήθως, από τους περισσότερους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί.Κάποιες φορές ακούω την φωνή της συνείδησής μου όταν κάνω την αυτοκριτική μου , που μου λέει να δουλεύω και να μελετώ περισσότερο για να προχωρώ στο επόμενο στάδιο.Ποτέ, όμως ,δεν στάθηκε κάτι τόσο ικανό, ώστε να με κάνει να τα παρατήσω.Αυτό το λέω με βεβαιότητα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τραγούδι σου, που φέρει τον τίτλο <<Άμοιρο φιλί>> σε στίχους της ποιήτριας και στιχουργού Στέλλας Πετρίδου και μουσική του Γιάννη Κανταλή. Ένα, ομολογουμένως, εξαιρετικό κομμάτι. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα γι’ αυτο το κομμάτι.

ΑΠ-Μιλάμε για ένα υπέροχο ερωτικό χασάπικο που πραγματικά αγγίζει την ψυχή σου.Το τραγούδι αυτό ήρθε και σφράγισε έναν κύκλο της ζωής μου και το χαρακτηρίζω ως »πολύτιμο δώρο» επειδή η πρώτη του μετάδοση έγινε λίγες ημέρες πριν τα φετινά μου γενέθλια από το (Ράδιο Μαστίχα 107.5). Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη Κανταλή και την Στέλλα Πετρίδου μέσα απο την καρδιά μου,να είναι καλοτάξιδο το »άμοιρο φιλί» και τους εύχομαι πάντα υγεία και επιτυχίες σε ότι κάνουν.Επίσης θέλω να αναφέρω και τους υπόλοιπους συντελεστές και να τους ευχαριστήσω για την συνεργασία και το άψογο αποτέλεσμα.Τάκης Φάβιος-εναρμόνιση, Βασίλης Μαντόγλου-μπουζούκια,κιθάρες,ενορχήστρωση,ηχοληψία,mixing mastering,Studio Diva & Παντελής Γάτης -φωτογραφία εξωφύλλου.Τέλος ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν το τραγούδι, φίλους,συνεργάτες,σελίδες,blogs,ραδιοφωνικούς σταθμούς.

…Πάλι με δαίμονες για σένα θα παλέψω,

νύχτα αξημέρωτη στο τζάμι μη φανεί.

Το σ’ αγαπώ σου που μου ’ταξες θα κλέψω

αγκαλιασμένους να μας εύρει το πρωί…

 

Όπως είπα και στην αρχή, η αγάπη σου για τις τέχνες, δεν περιορίζεται μόνο στην τέχνη της μουσικής. Θα σε ρωτήσω , λοιπόν και για τις άλλες σου ενασχολήσεις, όπου είναι το θέατρο και ο χορός. Πως δραστηριοποιείσαι, λοιπόν σε αυτούς τους χώρους;

ΑΠ-Ο χορός όπως και η μουσική είναι κάτι που από πολύ μικρή ηλικία έβγαινε από μέσα μου αβίαστα.Είναι θεραπεία για το σώμα και για το μυαλό ,βάζεις στην άκρη ότι σου προκαλεί στρές και κάνεις restart.Το ίδιο νιώθω και για το θέατρο.Είμαι μέλος σε μια θεατρική ομάδα από τον Φεβρουάριο του 2017, η οποία  αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου και έχουν διάθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας.Από τότε έχω συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις ,σε διάφορα θέατρα και πολιτιστικούς χώρους.Αναφέρονται  αναλυτικά στο βιογραφικό μου.

Απο το βιογραφικό σου μαθαίνουμε οτι τα τελευταία 2 χρόνια είσαι μέλος του Δ.Σ στο Πολιτιστικό & Καλλιτεχνικό σωματείο ΄΄ΘΕΑΡΤΕ»-ΘΕARTΕ με την  αρμοδιότητα του ταμία. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

ΑΠ-Είμαι μέλος του Δ.Σ με την αρμοδιότητα του ταμία απο το καλοκαίρι του 2018, τότε που  αποφασίστηκε η εξέλιξη της ομάδας σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Πετρούπολη Αττικής.Το σωματείο <<ΘΕARTΕ>> έχει σαν στόχο την παραγωγή πολιτιστικών προιόντων βασισμένων στον συνδυασμό παραστατικών τεχνών,με κεντρικό άξονα το θέατρο.Για τον κόσμο που θέλει να μας γνωρίσει καλύτερα ,μπορεί να ανατρέξει στην σελίδα μας στο facebook και να επικοινωνήσει μαζί μας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου η τέχνη »αιμοραγεί», δεδομένης της άσχημης κατάστασης που επικρατεί και του εγκλεισμού. Πως αντιμετωπίζεις εσύ τα όσα άσχημα συμβαίνουν γύρω μας;

ΑΠ-Προσεύχομαι.Πραγματικά  αυτό που συμβαίνει με μια λέξη το χαρακτηρίζω »θλίψη» όμως θέλω να είμαι αισιόδοξη και είμαι αισιόδοξη.Δεν γίνεται ένας πολιτισμός να είναι φτωχός από μουσική, από θέατρο , από κάθε είδους τέχνη.Δεν γίνεται και μου είναι αδιανόητο.Σταματάς να ζεις έτσι.

Πιστεύεις οτι οι τέχνες μπορούν να εξελίξουν τον πολιτισμό μας; Μπορεί η μουσική να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο;

ΑΠ- Η μουσική αναμφισβήτητα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.Οι τέχνες λειτουργούν σαν βάλσαμο στις ψυχές των ανθρώπων.Δεν μπορώ να φανταστώ μια ζωή χωρίς οξυγόνο, γιατί αυτό, συμβαίνει, όταν οι τέχνες <<αιμορραγούν>> .Πέφτει το οξυγόνο του πολιτισμού.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

ΑΠ-Σχέδια σε μια περίοδο που ο κλάδος μας έχει <<παγώσει>> δεν μπορώ να κάνω.Σαφώς, και έχω όνειρα, επιθυμίες, στόχους.Αυτό που κάνω τώρα, όμως, είναι να μην σταματώ, κυρίως να δημιουργώ και να μελετώ στο παρόν.Κάθε μέρα για μένα είναι μέλλον, καθώς η προηγούμενη είναι παρελθόν.

Που μπορεί κάποιος να βρει τα τραγούδια σου;

LINK: στο youtube Σταυρινούδη Ευαγγελία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:Η Ευαγγελία Σταυρινούδη γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής με καταγωγή από το νησί της Χίου και από τη Γορτυνία Αρκαδίας.Σπούδασε Ειδικός Εφαρμογών με Πολυμέσα στο τμήμα πληροφορικής του ΙΕΚ Ρέντη.Παράλληλα , παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου και κλασσικού  τραγουδιού  στα ωδεία <<Μουσική Επιστήμη>> και  <<Έρευνα>>.Στην πορεία παρακολούθησε  μαθήματα φωνητικής, καθώς και κύκλο σεμιναρίων στην μουσική σχολή του Μιχάλη Σμέρου <<Studio Phonetics>>με δάσκαλο τον Πάρη Γκαγκαστάθη όπως και στο << Χαλκιδόνειο ωδείο>> κύκλο σεμιναρίου με εισηγήτρια την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

 

Μετά τις σπουδές της άρχισε να εργάζεται ως βοηθός λογιστή σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.Αυτό, όμως, που την κέρδισε ήταν η αγάπη της για το τραγούδι και την μουσική ,καθώς πίστευε και πιστεύει πως η μουσική είναι η ίδια η ζωή.

 

Σε ηλικία 22 ετών ξεκίνησε  να εργάζεται επαγγελματικά  ως τραγουδίστρια σε γνωστή οικογενειακή ταβέρνα και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί και έχει εμφανιστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές, καθώς και σε  μαγαζιά με ζωντανή μουσική.Κάποια από αυτά είναι: (οικογενειακή ταβέρνα »ο Λόφος΄΄ σημερινή ονομασία μεζεδοπωλείο ΄΄η Αρετούσα»,οικογενειακή ταβέρνα »ο Μπάμπης», μεζεδοπωλείο »η κοκκινιά» και σκηνές όπως..rockwood, holywood, level 69, crow, ρυθμό stage, αρχιτεκτονική live, το μπαράκι της Διδότου) κα.

 

Επίσης, ασχολείται ερασιτεχνικά με το χορό και κυρίως με το θέατρο τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι μέλος του Δ.Σ στο Πολιτιστικό &  Καλλιτεχνικό σωματείο <<ΘΕΑΡΤΕ>>-ΘΕARTΕ με την  αρμοδιότητα του ταμία από τον Άυγουστο του 2018.

 

Έχει λάβει μέρος σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις όπως:

Οι εφτά κόρες του Μωριά(Ιούλιος 2016- Θέατρο πέτρας δήμος Πετρούπολης)

Γόβα στιλέτο(Μάιος 2017- Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη δήμος Ιλίου)

Παίξαμε κι εμείς με τ’όνειρο(Ιούλιος 2017- Θέατρο ρεματιάς δήμος Χαλανδρίου)

Μύθοι της γης(Ιούνιος 2018- κλειστό γυμναστήριο ‘Χαρά Καρυάμη’ δήμος Ηρακλείου Αττικής.)

Αρκαδία: όσα χωράνε στην αλήθεια δεν τα βαστάν τα παραμύθια(Ιούλιος 2018- θέατρο ρεματιάς δήμος Χαλανδρίου)

Μη Γελλάς-επιθεώρηση(Ιούνιος 2019- Πνευματικό κέντρο Πετρούπολης)

Magna Arkadia(Ιούλιος 2019- Θέατρο ρεματιάς δήμος Χαλανδρίου) όπου τα κείμενα και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης-Δημοσθένης Μπουζαλάς.

Πρόσφατα έχει συμμετάσχει και σε μια διαδυκτιακή σειρά μικρού μήκους επεισοδίων με τίτλο »Οι Ματιαγμένες» (2020- Πολιτιστικό & Καλλιτεχνικό σωματείο »ΘΕΑΡΤΕ»)

 

Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου, μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, συγγραφείς, καθώς και με δραστήριους συλλόγους όπως: την ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου, τους Αρκάδες Ηρακλείου<<Θεόδωρος Κολοκοτρώνης>> , τους Αρκάδες Ιλίου<<Προσέληνοι>>, τους Πελοποννησίους Πετρούπολης<<Ο Πέλοψ>>, το καλλιτεχνικό σωματείο <<Έλευσις & Υδράνη>>, τον σύλλογο γυναικών Αίγινας.

 

Μία από τις ιδιαίτερες και ευαίσθητες συνεργασίες που έχει κάνει, εκφράζοντας και την αγάπη της για τα παιδιά ήταν με την συγγραφέα Νάντια Ηλιοπούλου ερμηνεύοντας κάποια από  τα ποιήματα του παιδικού της παραμυθιού <<Ο ψιθυρούλης>> ,με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός υπέροχου cd .Η μελοποίηση των ποιημάτων έγινε από τον Βασίλη Καννελόπουλο και η ηχογράφηση στο στούντιο Apollon.

 

Στις 21/02/20 ηχογράφησε και έκανε video clip ένα από τα αγαπημένα της τραγούδια, τον <<Έρωτα Αρχάγγελο>>,  σε στίχους Δημήτρη Λέντζου &  μουσική Χρήστου Λεοντή,  με την υπογραφή της εταιρείας Watchmeon.

 

Στις 23/10/20 έκανε, επίσημα πια,  το δισκογραφικό της ντεμπούτο με ένα new single             <<Το Άμοιρο φιλί >> όπου τους στίχους υπογράφει η καταξιωμένη Στέλλα Πετρίδου και την μουσική ο ταλαντούχος Γιάννης Κανταλής.

 

Σήμερα είναι ενεργή και συμμετέχει σε κάθε είδους εκδηλώσεις/παραστάσεις/μουσικά μαγαζιά με ζωντανή μουσική.Είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο καλλιτεχνών και έχει άδεια εργασίας του επαγγέλματος.Είναι μέλος στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με ένα μουσικό σχήμα , με μαέστρο τον Γιάννη Παπαδόπουλο.