Ο Θάνος Γκουγκλιάνας μιλάει για την φιλοζωία

Σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο Artistry-society .

 Επιμέλεια συνέντευξης: Σοφία Μπεκιώτη – Θανάση Μακρή

 

1. Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι ενεργά με τα ζώα;

Μεγάλωσα σε οικογενειακό περιβάλλον με κατοικίδια,σκυλιά και γάτες.Στην Αθήνα που έμενα μόνος συγκατοικούσα με τον αγαπημένο μου μαύρο γάτο τον Σωκράτη.Επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη γνωρίστηκα με μέλη του φιλοζωικού σωματείου ANIMAL όπου έγινα μέλος.Ήταν πιστεύω η φυσική εξέλιξη της αγάπης μου για τα ζώα.

                              

2. Γιατί ασχολείσαι με την φιλοζωία;

Καταρχήν γιατί με γεμίζει ως άνθρωπο αλλά με κάνει και καλύτερο άνθρωπο.Υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις,πολλές χαρές,πολλές στεναχώριες πολλά προβλήματα γενικώς.Οι εθελοντές είναι ελάχιστοι και καταβεβλημένοι σωματικά και πνευματικά.Στο τέλος όμως της ημέρας νιώθουμε ζωντανοί,ενεργοί και χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο.Αυτό αντισταθμίζει αν μη τι άλλο αρνητικές καταστάσεις.

3. Γιατί πιστεύεις πως μερίδα ανθρώπων επιτίθεται στις φιλοζωικες και γενικότερα σε ανθρώπους που φροντίζουν τα ζώα;

Πολλοί συμπολίτες σχολιάζουν αρνητικά τα μέλη των φιλοζωικών διότι απλά δεν γνωρίζουν .Πολλοί πιστεύουν ότι τα σωματεία είναι Μ.Κ.Ο. όπου πλουτίζουν από την φιλοζωική δράση τους.Τα σωματεία δεν έχουν καμιά οικονομική βοήθεια από πουθενά,τα έσοδα προέρχονται από την τσέπη των μελών,εκδηλώσεις,κουμπαράδες και bazzar. Όσον αφορά το τάισμα των αδέσποτων,είναι νόμιμο και τέλος.Δύσκολα μπαίνω στην διαδικασία διαλόγου με πολίτες ελλειμματικής παιδείας και μαυρισμένης ψυχής.Τον διάλογο όποτε υπάρχει πρόβλημα, τον ανοίγει συνήθως το περιπολικό που έρχεται μετά από κλήση μας.

4. Οι Λαρισαίοι είναι φιλόζωοι;

Στα μεγάλα αστικά κέντρα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την επαρχία.Έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα στην Λάρισα αλλά για να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση χρειάζονται άλματα.Οι Λαρισαίοι εκ τούτου δεν αποτελούν εξαίρεση του κανόνα στην χώρα μας.Μπορούμε και καλύτερα.

5. Έχεις δει το φαινόμενο να φέρνουν με αυτοκίνητα και να εγκαταλείπουν σκυλιά είτε από άλλες πόλεις είτε από χωριά στην Λάρισα ή το αντίστροφο; Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Συχνό το φαινόμενο με συγκεκριμένη λύση. ΣΤΕΙΡΩΣΗ. Νόμοι υπάρχουν ,αυτό που περιμένουμε είναι η πολιτική βούληση γιατί θα υπάρχει και πολιτικό κόστος. Άν δεν σπάσεις αβγά ξέχνα την ομελέτα.

6. Στατιστικά, το ποσοστό των αδέσποτων είναι άνω του επιτρεπτού κι αναμενόμενου στην πόλη μας. Τι πρέπει να γίνει, κατά την γνώμη σου, ώστε να μην βλέπουμε φαινόμενα του τύπου να μαλώνουν σκυλιά μεταξύ τους κι εν τέλει να επιτίθενται σε ανθρώπους;

Φυσικά και υπάρχουν πολλά αδέσποτα διότι οι κάτοχοι κατοικίδιων δεν τα στειρώνουν. Οπότε μετά την γέννα τα θανατώνουν ή τα παρατάνε σε σημεία της πόλης.Εκεί δημιουργούνται αγέλες από σκυλιά υποσιτισμένα και σε πολλές περιπτώσεις κακοποιημένα.Είπαμε υπάρχει λύση.Στείρωση.Οι κάτοχοι κατοικίδιων δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.Αυτονόητο αν μη τι άλλο.

7. Υπάρχουν στην Λάρισα μέτρα και κίνητρα για υιοθεσίες σκύλων; Σε ποιους φορείς μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που είναι πρόθυμος να βοηθήσει τα ζώα;

Υπάρχουν τα  σωματεία Φιλοζωικό Σωματείο »Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας» ,Το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας »ANIMAL»,o  Σύλλογος Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων Λάρισας »Ελεύθερος» ίσως και κάποια άλλα τα οποία μου διαφεύγουν.Υπάρχει φυσικά και το κυνοκομείο το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες σκυλιά που αναζητούν οικογένεια.Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι τα πνευματικά οφέλη της συμβίωση με ένα κατοικίδιο δεν είναι αρκετό .

8. Πού σε βρίσκουμε;

Καταρχήν στο pet shop ΟΦΗΛΙΑ Καλλιθέας 5 όπου εργάζομαι. Αν κάποιος θέλει την βοήθεια μου για περιστατικά κακοποιήσεων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να με βρει και στο facebook ως thanos gouglianas

Κίρκη

Θάνος Γκουγκιάνας

 

Ροχάμης

9. Από τότε που άνοιξες το μαγαζί έχει τύχει να σου αφήσουν κάποιο ζώο έξω από την πόρτα και πώς το διαχειρίζεσαι;

Ναι έχει τύχει κουτάβια και γατάκια.Πλέον έχω κάμερες και δεν αφήνουν . Είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω όσο μπορώ τον οποιοδήποτε.Σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβω όμως τις ευθύνες που του αναλογούν. ΣΤΕΙΡΩΣΗ. Επαναλαμβάνω διαρκώς γιατί αυτή είναι η ουσία της συζήτησης

10. Ποιο είναι το γενικότερο μήνυμα που θέλεις να μεταδόσεις με την δράση σου;

Δεν υπάρχει κάποιος συμβολισμός σε αυτή την δράση.Αφορά αποκλειστικά και μόνο μια ενδόψυχη ανάγκη.Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να βοηθάς.ανθρώπους,ζώα ,τα πάντα και παντού.Σε γεμίζει.Αν μπορείς, να βοηθάς τους άλλους. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, τουλάχιστον μην τους προκαλείς κακό.