5 σημάδια του ότι συναναστρέφεσαι έναν τοξικό άνθρωπο!

Γράφει: Σοφία Μπεκιώτη

 

Έχεις την τάση να πιστεύεις πάντα το καλύτερο για τους ανθρώπους; Ίσως αυτό, είναι ικανό να σε μπλέξει κάποιες φορές. Όντως, οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν και, με βάση τις πιθανότητες, έχεις γνωρίσει ή εξακολουθείς να συναναστρέφεσαι κάποιους. Ευτυχώς, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια για να εξακριβώσεις  αν ισχύει κάτι τέτοιο και αυτά θα αναλύσουμε, προκειμένου η καθημερινότητά σου να γίνει πιο ανάλαφρη, ποιοτική και απαλλαγμένη από την τοξικότητα που μπορεί να προκαλέσει η συναναστροφή με συγκεκριμένα άτομα.

 

5. Οι τοξικοί άνθρωποι «παίζουν» το θύμα!

‘Ολοι μας, ενδεχομένως, έχουμε παριστάνει το θύμα σε κάποιες περιστάσεις… Αυτό είναι φυσιολογικό, καθότι συμβαίνουν διάφορα και δεν είναι δυνατό να αποφύγουμε κάποιες στιγμές όπου είμαστε θλιμμένοι ή απαισιόδοξοι αλλά, αργά η γρήγορα, εστιάζουμε στο να βρούμε κάποια λύση και να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Κάποιοι άνθρωποι ,ωστόσο, μένουν μονίμως στο πρώτο στάδιο και υιοθετούν την στάση του θύματος. Σίγουρα ξέρεις, ή έχεις γνωρίσει, κάποιον που πιστεύει ότι όλοι και όλα τον καταδιώκουν. Οι άνθρωποι με την νοοτροπία του θύματος πιστεύουν πως δεν έχουν εξουσία πάνω στην ίδια τους την ύπαρξη και κατηγορούν τους άλλους συχνά για το πόσο δυστυχισμένοι είναι. Επίσης, αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους, όπως ο διάολος το λιβάνι.

Φαντάσου ότι όπως περπατάς στον δρόμο παρατηρείς ότι υπάρχει ένας άνθρωπος πεσμένος στην άσφαλτο. Σπεύδεις να τον βοηθήσεις να σηκωθεί και διαπιστώνεις ότι, ευτυχώς, έχει μόνο μια γρατζουνιά στο μπράτσο. Σε ευχαριστεί και σε ρωτάει αν μπορείς να τον πας στο φαρμακείο. Έτσι, τον πηγαίνεις στο φαρμακείο… Έπειτα σου ζητάει κι άλλη χάρη, κι άλλη… Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς το να παίζεις το θύμα δίνει σε κάποιον άνθρωπο την τοξική δύναμη να ελέγχει έναν άλλο. Τέτοια άτομα βασίζονται στην καλή σου θέληση για να εξακριβώσουν πόσα χρήματα, χρόνο και ενέργεια μπορούν να σου αποσπάσουν. Έχεις βρεθεί ποτέ στην θέση όπου πιστεύεις ότι κάποιος σου χρωστά μια συγγνώμη και στο τέλος της συζήτησης να καταλήγεις να ζητάς εσύ συγγνώμη, χωρίς να υπάρχει καμία λογική βάση από πλευράς επιχειρημάτων; Αυτή είναι μια κλασική συμπεριφορά αυτού που παριστάνει το θύμα, όπου τουμπάρει μια κατάσταση που δεν τον συμφέρει.

Αναρωτήσου τα εξής και σκέψου αν σου έρχεται στο μυαλό κάποιο πρόσωπο: Προσπαθείς να αναπτερώσεις το ηθικό κάποιου ενώ εκείνος το μόνο που κάνει είναι να κλαίγεται και να προσπαθεί να μειώσει το δικό σου; Προσπαθείς να κάνεις εποικοδομιτική κριτική αλλά ο άλλος δεν την δέχεται και απαντά με επιθετικότητα που δεν έχει βάση; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε πιθανότατα αυτός ο άνθρωπος πάσχει από την διαταραχή του θύματος.

 

 

4. Ασκούν σκόπιμα συναισθηματική κακοποίηση!

Η συναισθηματική κακοποίηση είναι μία από τις πιο επώδυνες μορφές άσκησης βίας και δολοφόνος της αυτοεκτίμησης. Δημιουργεί σημάδια που διαρκούν πολύ περισσότερο από τα σωματικά, και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Μπορεί να σου προκαλέσει κατάθλιψη, σύγχυση, έλλειψη κινήτρων, τάσεις αυτοκατηγορίας και να κλονίσει την αυτοεκτίμησή σου. Ενδέχεται να είναι λεκτική… Φωνάζοντας, κριτικάροντας και κατηγορώντας… Ή να είναι και έμμεση υποτίμηση, χειραγώγηση και σκόπιμη σιωπή.

Σκέφτεσαι κάποιον κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις; : Νιώθεις σαν να περπατάς πάνω σε τσόφλια αυγών όταν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον; Υπάρχει κάποιο άτομο που διαρκώς διακωμωδεί τις απόψεις σου, τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου; Σε κάνει να νιώθεις υπεύθυνος για όλα τα προβλήματα στην σχέση σας; Δεν αντέχει να σε βλέπει να εξελίσσεσαι και επιχειρεί να σε απαξιώσει με ανούσια επιθετικά λόγια και να ανατρέψει την θετική σου εξέλιξη; Αν απάντησες «ναι», προφανώς δέχεσαι συναισθηματική κακοποίηση από αυτό το τοξικό άτομο και, αν έχεις την δυνατότητα, πρέπει να απομακρυνθείς εντελώς.

 

 

3. Πινόκιο ( ή αλλιώς, «παθολογικοί ψεύτες»)…    

Κανείς δεν είναι τέλειος όσον αφορά το ψέμα… Όλοι μας λέμε μικρά ψέματα όταν μας αναγκάζει η περίσταση και δεν βλάπτουν σε ουσιαστικό βαθμό κάποιον. Οι παθολογικοί ψεύτες λένε ψέματα σε ακραίο σημείο. Ένας παθολογικός ψεύτης είναι κάποιος που λέει διαρκώς ψέματα, συνήθως στην προσπάθειά του να προστατεύσει την εικόνα του. Είναι ειδικοί στην χειραγώγηση και μπορούν να πουν ψέματα κοιτώντας σε στα μάτια… Τείνουν να είναι ανασφαλείς άνθρωποι με ανάγκη να εντυπωσιάσουν. Η ζωή τους δεν έχει ιδιαίτερο σκοπό και, μερικές φορές, μπορεί να σου πούνε ψέματα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Το να συναναστρέφεσαι έναν παθολογικό ψεύτη μπορεί να σε κάνει να νιώθεις μπερδεμένος, προδομένος και παράλογος… Ίσως ακόμη να σε κάνει να αμφιβάλεις για την ψυχική σου υγεία! Κάποιες φορές, το παθολογικό ψέμα μπορεί να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρών προβλημάτων, όπως οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ναρκισσιστική διαταραχή και κατάθλιψη. Τέτοιου είδους διαταραχές απαιτούν ιατρική βοήθεια και είναι επικίνδυνες όταν δεν καθοδηγούνται.

Γνωρίζεις κάποιον παθολογικό ψεύτη; Κάνε στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις: Έχεις πιάσει κάποιον να λέει ψέματα αρκετές φορές ; Σου λέει κάποιος συνεχώς ψέματα για μικρά και ανούσια πράγματα; Υπάρχει κάποιος που σου είπε ψέματα και δεν έδειξε καμία μεταμέλεια; Αν σου έρχεται κάποιος στο μυαλό, πιθανότατα είναι ένας τοξικότατος παθολογικός ψεύτης.

 

2. Όρια; Ποια όρια;

Φαντάσου ότι έχεις τραβήξει μια γραμμή στο πάτωμα και ζητάς από κάποιον να μην την περάσει. Ωστόσο, αντί να σεβαστεί την επιθυμία σου διασχίζει την γραμμή για να δει πώς θα αντιδράσεις και μέχρι πού μπορείς να τον ανεχτείς. Σκέψου ακόμα ότι όχι μόνο περνάει την γραμμή αλλά αφού την περάσει, αρχίζει να σε τσιμπάει. Για να λειτουργούμε ως σωστά μέλη της κοινωνίας κάποια όρια είναι προφανή στους περισσότερους από εμάς… Το να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο κάποιου, την προσωπική του περιουσία και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. ‘Ομως, ορισμένοι άνθρωποι προβάλουν τις αδυναμίες και τις ανασφάλειες τους σε κάποιον άλλο με την μορφή του θυμού και του μπούλινγκ. Είναι ανίκανοι να σεβαστούν τα όρια , δεν μπορούν να διαχειριστούν την ίδια τους την τοξικότητα κι έτσι την διοχετεύουν πάνω σε κάποιον άλλο.

Ένα τέλειο παράδειγμα όλου αυτού είναι οι τραμπούκοι. Οι τραμπούκοι θέλουν να σε πιέσουν μέχρι να σπάσεις, να παραβιάσουν τον προσωπικό σου χώρο, να καταστρέψουν την προσωπική σου περιουσία και να κατασπαράξουν την θέλησή σου. Έχουν την εσωτερική ανάγκη να κάνουν κάποιον να νιώσει «μικρός», προκειμένου οι ίδιοι να νιώσουν πως είναι κάτι. Το μπούλινγκ είναι κάτι που λαμβάνει χώρα σε όλα τα περιβάλλοντα, και όχι μόνο στο σχολείο- Ενδέχεται να συμβαίνει τόσο μέσα στο σπίτι σου όσο και στην δουλειά σου…

Παίζει κάποιος συνεχώς με τις αδυναμίες σου; Συνεχίζει να περνά τα όριά σου, παρότι του έχεις ζητήσει ήδη να μην το κάνει; Σε ενοχλεί κάποιος με το να παραβιάζει τον προσωπικό σου χώρο; Σε κουτσομπολεύει ή σε εξευτελίζει διαρκώς; Αν ναι, τότε συναναστρέφεσαι έναν τραμπούκο!

 

 

 

1.Όχι σε όλα!

Φαντάσου ότι κατευθύνεσαι σε μία επαγγελματική συνάντηση χαρούμενος και σίγουρος για τον εαυτό σου. Έπειτα, βλέπεις έναν αρνητικό συνάδελφο να καταφθάνει. Όλη η ομάδα μπορεί να ένιωθε χαρούμενη και αισιόδοξη στην αρχή της συνάντησης αλλά ένας και μόνο αρνητικός άνθρωπος έχει την δύναμη να πτοήσει όλη την ομάδα, αν αφεθεί ανεξέλεγκτος. Όπως λέει μια ξένη παροιμία «Ένα σάπιο μήλο χαλάει το βαρέλι»… Κι αυτό ακριβώς ισχύει σε σχέση με την αρνητικότητα: Πριν το καταλάβεις, όλο το βαρέλι έχει μολυνθεί. Μερικοί άνθρωποι το μόνο που θέλουν είναι να μοιράζονται την αρνητική τους διάθεση με τον κόσμο, κι αυτό μπορεί να εξαπλωθεί ως επιδημία.

Έρχεσαι σε επαφή με κάποιον αρνητικό άνθρωπο; Αναρωτήσου τα εξής : Πέφτει η διάθεσή σου όταν συνομιλείς με κάποιο συγκεκριμένο άτομο; Υπάρχει κάποιος που το μόνο που συζητάει είναι άσχημα νέα και τραγικές ιστορίες; Κάποιος που παραπονιέται ασταμάτητα για όλα;

 

Τώρα που γνωρίζεις σε ποια σημάδια να εστιάσεις για να αναγνωρίσεις έναν τοξικό άνθρωπο μπορείς να ξεσκαρτάρεις την καθημερινότητά σου από τέτοιου είδους άτομα. Απομακρύνσου χωρίς ίχνος ενοχής από ανθρώπους που εύχονται κρυφά να σου συμβεί κάτι κακό… Από όσους το παίζουν θύματα και με τις τραγικές ιστορίες τους αποζητούν τον οίκτο σου, ώστε να σε ελέγχουν… Από όσους σε ζηλεύουν φανερά ή κρυφά… Από όσους ρουφούν σαν βαμπίρ τον χρόνο σου και την ενέργειά σου, γιατί δεν αντέχουν να δουν να εξελίσσεσαι! Αν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσουν την τοξικότητά τους και αποφασίσουν να είναι μια θετική επιρροή για τον κόσμο, να σέβονται τα προσωπικά σου όρια, τις ανάγκες σου, τον χρόνο σου και τον κόπο σου, τότε, η μετέπειτα προσέγγιση -απαλλαγμένη από κάθε αρνητισμό- θα είναι εκ των πραγμάτων εφικτή. Μέχρι τότε, η ζωή σου θα αλλάξει θεαματικά αποτινάσσοντας ένα βάρος που ποτέ δεν όφειλες να κουβαλήσεις…

Αντίο τοξικοί άνθρωποι!